1. Biodiversiteit

Het biodiversiteitsplan ‘Lochem natuurlijk’ is vastgesteld, met als doelen versterking van de biodiversiteit en bewustwording. Dit kun je buiten al zien:

  • Van gazons naar bloemenweiden (zoals Schoolstraat Eefde), en natuurlijker vijver Berkeloord.
  • Schapenbegrazing in de bebouwde kommen van Eefde en Gorssel.
  • Bermen buitengebied worden laat en maar een keer per jaar gemaaid, maaisel afgevoerd.
  • Klimop aan gemeentelijke bomen blijft staan voor insecten en nestgelegenheid.
  • Aanleg bomensingels, poelen, fruitbomen en solitaire bomen door particulieren (met subsidie).
  • Ruimte voor wateropvang in combinatie met natuur, in nieuwbouwwijken.
  • Bloemenranden langs mais- en akkerbouwpercelen, zoals het zonnebloemlint.
  • Nestkasten voor mezen en vleermuizen. Plaatsing van een zwaluwentil en bijenhotels.
  • ‘Tegel eruit, groen erin’ en deelname aan het NK Tegelwippen.
  • Aanleg van klompenpaden over boerenland tussen Harfsen en Laren.

2. Preventie

Er is een uitvoeringsagenda preventie opgesteld, met als doel problemen voor te zijn voor ze erger worden. Thema’s zijn: eenzaamheid, schulden / arm zijn, mantelzorg / informele hulp, mentaal welbevinden, schooluitval, leefstijl en huiselijk geweld en kindermishandeling. Concrete voorbeelden zijn dat de jeugdconsulenten van ’t Baken wekelijks bij de huisartsen en op scholen aanwezig zijn voor advies, dat schulden eerder worden gesignaleerd en opgepakt door het Budgetadviescenrum Lochem (van SWL), en de zorg/welzijnscoördinatoren in Almen, Harfsen, Gorssel en Barchem die dichtbij de mensen staan.

3. Laanbomen

Gemeentelijke laanbomen krijgen beter onderhoud en kunnen daardoor ouder worden. Decennialang was er geen geld voor onderhoud, nu is er een fors bedrag opgenomen in de begroting. De bomen zijn nu gezonder, is deze winter herplant met streekeigen soorten en er is een plan om vleermuizen te beschermen.

4. 't Baken

Met ’t Baken is er nu één duidelijk plek, voor vragen over zorg, jeugd, werk en inkomen. Inwoners krijgen één aanspreekpunt en één plan. De inwonertevredenheid is toegenomen. Ondanks financiële krapte bij de gemeente, zijn de regelingen ruimhartig beschikbaar gebleven.

5. Zandwegen

Behoud van zandwegen is belangrijk voor de biodiversiteit. Dit laat een rapport van aanwonenden van de Oude Larenseweg zien. Door een GroenLinks-motie is een plan om de Ossebeltsdijk in Lochem te verharden, van de baan. Een andere GL-motie wees een fietssnelweg af door het buitengebied tussen Eefde en Gorssel; er wordt nu naar een variant langs de N348 gekeken.

6. Klimaat

Er zijn veel maatregelen genomen voor klimaat en energie. Het meest zichtbaar zijn de zonnepanelen op huizen en bedrijven, en de zonnevelden in het buitengebied. Samen goed voor de helft van het elektriciteitsverbruik in de gemeente. Voor opwek en besparing is er de samenwerking met LochemEnergie. Spraakmakende inwonerinitiatieven zijn het waterstofproject Berkeloord, aardgasvrij Laren en de Buurtenergiestrategie Larense Broek.

7. Cultuur

Schouwburg Lochem levert een belangrijke bijdrage aan het culturele en maatschappelijke leven in de regio. Extra budget heeft de schouwburg door de coronatijd heen geholpen. Een GroenLinks-motie zorgde ervoor dat minima en scholieren met goedkope kaartjes naar voorstellingen kunnen.

8. Multifunctionele accommodatie Gorssel

Een GroenLinks-motie pleitte voor realistische accommodatieplannen voor Gorssel. Daarmee is een multifunctionele accommodatie van de baan. Hiervoor was weinig draagvlak in Gorssel. Bovendien was deze erg duur. En dreigde er nieuwbouw van huizen middenin de natuur, op de vrijkomende locatie aan de Flierderweg.

9. Vervuilende industrie

In het vorige GroenLinks-verkiezingsprogramma stond de wens om industrie op milieuschadelijke plekken te verplaatsen, waaronder het bandenrecycling-bedrijf Doornberg. Dit ligt in een bosgebied. Besloten is om dit bedrijf uit te kopen. Het verhuist nu naar Enschede.

10. Glyfosaat

GroenLinks vroeg om een bewustwordingscampagne om het gebruik te verminderen van glyfosaat om groenbemester dood te spuiten:  de ‘oranje velden’. De Innovatie Coöperatie heeft hierop demonstratieprojecten georganiseerd met loonwerkers en boeren. Het gebruik van glyfosaat gehalveerd.

Wethouder Henk van Zeijts zat de afgelopen periode namens GroenLinks in het college van B&W. Van de genoemde thema's vielen biodiversiteit, preventie, laanbomen, 't Baken, klimaat en cultuur binnen zijn portefeuille. Henk van Zeijts is bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 lijsttrekker voor GroenLinks.