Waarnemingen.nl: minder velden bespoten met glysofaat

Het lijkt erop dat we een daling in het gebruik van glyfosaat kunnen vaststellen. Goed nieuws voor de natuur!

Oranje velden in het buitengebied? Dat is gras, doodgespoten met glyfosaat. Boeren zijn verplicht om een groenbemester (zoals gras) te zaaien na de teelt van snijmais. Goed voor bodem en grondwater. Maar in het voorjaar moet dat weer weg. Tot voor kort werd daarvoor veel gebruik gemaakt van het bestrijdingsmiddel glyfosaat (merknaam: Roundup). Een toegelaten middel, maar wel schadelijk voor milieu en gezondheid. Beter is het gras met machines onder te werken, zonder gif te gebruiken. In de gemeente Lochem liep daarvoor dit voorjaar een voorlichtingscampagne onder boeren en loonwerkers. Ook werd er in maart een demonstratie onderwerken vanggewas georganiseerd.

Vrijwilligers houden op waarneming.nl bij welke dieren waar voorkomen. Maar sinds een paar jaar houden ze ook de oranje velden bij. En dat doen ze serieus: geen oranje veld ontgaat hen. In het eerste kaartje (2020) is te zien waar boeren in de gemeente Lochem dit jaar nog spoten met glyfosaat. In het tweede kaartje (2019) staan de waarnemingen van vorig jaar. Het aantal waargenomen oranje velden is in een jaar tijd gehalveerd. Een pluim voor alle boeren (en hun loonwerkers) die de spuit hebben laten staan! En voor de rest: op naar 0 waarnemingen in 2021.

Bij dit bericht staat het kaartje van 1 januari 2020 t/m 17 mei 2020.
Op de GroenLinks Facebookpagina kun je de kaartjes van 2019 en 2020 (beide 1 januari t/m 17 mei) met elkaar vergelijken.