Bewoners kennen hun eigen huis als geen ander. Zij kunnen dan ook het beste zelf invullen, hoe zij hun huis kunnen verwarmen zonder aardgas. Die conclusies trekt de werkgroep Aardgasvrij Laren.
Door het gebruik van aardgas komt CO2 vrij. Dat draagt bij aan klimaatverandering. Ook wil de overheid geen aardgas meer gebruiken uit de gasvelden in Groningen. In 2050 moeten alle gebouwen in Nederland helemaal van het aardgas af zijn. Werkgroep Aardgasvrij Laren onderzocht hoe dat mogelijk is in een gewoon dorp.
Lessen uit Laren
De werkgroep heeft na drie jaar onderzoek de belangrijkste lessen op een rijtje gezet. Bespaar zoveel mogelijk energie: Het isoleren van huizen levert al een flinke besparing van energie op. Dat scheelt in de energiekosten en is goed voor het milieu. Het zorgt voor een warm en comfortabel huis in de winter en een koeler huis in de zomer.
Beste oplossingen per huis
Laren heeft veel vrijstaande huizen, net als de meeste andere kernen en het buitengebied in onze gemeente. Daarom is het slim om per huis te zoeken naar de beste oplossingen. Bewoners kennen hun eigen huis als geen ander, en weten zelf vaak wat de beste aanpak is. Als iedereen zelf werkt aan oplossingen, kunnen inwoners in Laren prima verduurzamen op het moment dat de cv-ketel op aardgas aan vervanging toe is. Voor alle woningen, of ze nou goed, redelijk of slecht geïsoleerd zijn, is al een gunstiger duurzaam alternatief voorhanden.
Praktische tips
Aardgasvrij Laren heeft alle tips, ervaringen en verhalen verzameld. Kijk op www.aardgasvrijlaren.nl.
Meer informatie
- Onderzoek Warmtetransitie Laren - publieksversie
- Warmtetransitieplan Laren - uitgebreid rapport, inclusief beschrijvingen technieken en financiele berekeningen