Met dat bouwprogramma moeten we met name die woningtypen aanvullen waar de grootste tekorten in zijn. Het gaat er om het goede te bouwen voor de korte termijn maar ook voor de lange termijn. En omdat zorgvuldig te doen: natuur-inclusief en energieneutraal.
Bouwen voor starters en ouderen
De gemeente ontwikkelt een passend aanbod voor zowel ouderen als voor jongeren binnen de eigen kern. Zowel voor jongeren als voor ouderen moet er ruimte komen om in de eigen kern te blijven wonen.Daarvoor is het nodig dat, in ieder geval tot 2028, het aantal sociale huurwoningen en het aantal starterswoningen, zo mogelijk binnen elke kern, wordt uitgebreid. We zorgen ervoor dat er genoeg betaalbare nieuwbouw is voor starters, jonge gezinnen en ouderen, naast de doorstroommogelijkheden.
Sociale binding
Om eigen inwoners goede kansen te geven bij nieuwbouw en vernieuwbouw zetten we in op het reserveren van minimaal de helft voor inwoners met een sociale binding met de desbetreffende kern en op instrumenten als zelfbewoning en antispeculatie. Dit doen we omdat we alleen bij nieuwbouw enigszins kunnen sturen (bestaande bouw is vrije markt) en nieuwkomers meestal kapitaalkrachtiger zijn dan eigen inwoners.
Doorstroom
Nieuwbouw van dure woningen is niet echt nodig. Hooguit kan een bescheiden mate van middeldure en dure woningen helpen bij de doorstroom op de woningmarkt. De doorstroom van ouderen stimuleren we door woningen te bouwen die aangepast zijn aan de (toekomstige) zorgbehoefte van ouderen. De inzet van een doorstroommakelaar helpt (oudere) inwoners bij het vinden van een meer passende woning.
Alternatieve woonwensen
We bieden ruimte voor alternatieve woonwensen. Een voorbeeld is ‘tiny houses’, voor mensen die bewust kiezen voor leven met een kleine ecologische voetafdruk. Er moet beleid komen dat ‘tiny houses’ per direct mogelijk maakt. Ook benutten we kansen om bestaande – in onbruik geraakte – gebouwen in te zetten voor woningbouw. Alternatieve woonwensen willen we vooral in of bij de bebouwde kom realiseren en liever niet op nieuwe locaties in het buitengebied.
Duurzaam en natuur-inclusief
Het liefst zien we woningbouw ín de kernen, zolang dat niet ten koste gaat van waardevol groen. Nieuwbouw moet als vanzelfsprekend energieneutraal (zonder aardgas) en levensloopgeschikt zijn. We bouwen natuur-inclusief, dat wil zeggen met veel ruimte voor natuur in deze wijken. En we compenseren elke vierkante meter nieuwe uitbreiding met tien vierkante meter nieuwe natuur in de buurt van de nieuwe wijken, zoals houtwallen, landschapselementen of bos.