We gaan de komende jaren bezig met de aanpak van grote vraagstukken zoals de klimaatcrisis, de achteruitgang van natuur en biodiversiteit, de crisis op de woningmarkt en de steeds groeiende vraag naar zorg. Dat vraagt ingrijpende maatregelen. Dit kan niet anders dan dat het gebaseerd is op inbreng en hulp van ons allemaal. GroenLinks motiveert en ondersteunt daarbij mensen die hun straat, hun buurt en hun gemeente beter willen maken. We nodigen iedereen van harte uit om hierover met GroenLinks-raadsleden en -bestuurders in gesprek te gaan.

Burgerberaden

We geven inwonerinitiatieven en -platforms een grotere rol bij de voorbereiding en uitvoering van beleid. Zo komen er nieuwe ideeën. En het maakt actieve en vrijwillige betrokkenheid van burgers mogelijk. We gaan daarnaast een stap verder. We stellen burgerberaden in die bindende adviezen geven op één of meer belangrijke thema’s, om te beginnen de energietransitie. Aan een burgerberaad nemen mensen deel uit alle lagen van de bevolking.

Jongeren betrekken

We gaan jongeren meer betrekken bij besluiten van de gemeente. We werken aan een mooie, gezonde en duurzame toekomst in onze gemeente. Daarvoor moeten we klimaatverandering aanpakken. De stem van jongeren moet zwaar wegen, omdat het over hun toekomst gaat.

Mondeling contact moet mogelijk blijven

We zorgen ervoor dat de gemeente alle inwoners bereikt. Ook mensen die niets (meer) met de overheid te maken willen hebben. De informatie op de gemeentelijke website is voor iedereen goed leesbaar en vindbaar maar mag nooit de enige manier zijn waarop de gemeente met haar burgers informatie deelt. Voor mensen, die dat wensen, blijft ook persoonlijk en telefonisch contact mogelijk. We helpen mensen de weg te vinden in onze steeds ingewikkelder samenleving. We doen dit samen met de bibliotheek en het Taalhuis die cursussen en hulp heeft voor taal en digitale vaardigheden. Ook de taal die de gemeente gebruikt kan en moet begrijpelijker.