In dit rijke landschap komen van oudsher veel planten en dieren voor. Deze biodiversiteit is echter flink afgenomen in de afgelopen decennia. Wij herstellen daarom het landschap en de natuur. We zijn kritisch op plannen waarbij bomen worden gekapt. En we gaan voortvarend door met de plannen uit het Landschapsontwikkelingsplan en het biodiversiteitsplan Lochem natuurlijk. Waar kansen liggen voor vergroting van biodiversiteit, pakken we die.
Ecologisch beheer openbaar groen
We beheren het openbaar groen met maximale ruimte voor planten en dieren. We richten de bebouwde kom in voor streekeigen natuur. We ondersteunen buurtbewoners die hun buurt groener willen maken. In het buitengebied passen we ecologisch bermbeheer toe en zorgen we goed voor de laanbomen. Dankzij de inzet van GroenLinks in de afgelopen collegeperiode is er nu eindelijk voldoende geld voor dit beheer. We gaan de bosgebieden met elkaar verbinden. En we koesteren en behouden onze karakteristieke zandwegen. Bewoners langs de Oude Larenseweg deden een onderzoek en onderstreepten daarmee hoe belangrijk zandwegen zijn voor de biodiversiteit.
Lochems Groenfonds
De meeste gronden in de gemeente zijn in handen van particulieren – en niet van de gemeente. Het gaat daarbij om boeren, maar ook om burgers en natuurorganisaties. Op veel van deze gronden kunnen landschap, natuur en biodiversiteit worden versterkt (zie bijv. landschapsbeheergelderland.nl). Dat vraagt om investeringen. We creëren daarvoor een nieuw, omvangrijk Lochems Groenfonds. Naast gemeentelijk geld – zoals uit de toeristenbelasting en de OZB – zoeken we gericht naar subsidies bij provincie, Rijk en Europese Unie. Doel is de vergroting van de biodiversiteit, herstel van het landschap, aanleg van nieuwe natuur en het verduurzamen van de landbouw in onze gemeente.
Nieuwe wijken met nieuwe natuur
Daarnaast kunnen we natuur ontwikkelen in de buurt van nieuwe wijken. De komende jaren zullen er nieuwe wijken komen. We bouwen natuur-inclusief, dat wil zeggen met veel ruimte voor natuur in deze wijken en op te realiseren bedrijventerreinen. We stellen een compensatiebesluit vast bij de besluitvorming over een bouwplan, waarmee gegarandeerd is dat elke vierkante meter nieuwe uitbreiding gecompenseerd wordt met tien vierkante meter nieuwe natuur, zoals houtwallen, landschapselementen of bos.
Omgevingsvisie
Verbetering van natuur en landschap moet aan de basis staan van alle ruimtelijke plannen. In 2022 stelt de gemeente Lochem haar Omgevingsvisie op. GroenLinks wil behoud en uitbreiding van biodiversiteit, natuur en landschap stevig vastleggen in deze visie.
Bebouwing en bedrijven buitengebied
We willen niet meer bebouwing het buitengebied. Oude stallen die in verval raken, moeten door de eigenaar worden gesloopt. Boeren die een nieuwe stal zetten moeten die goed inpassen in het landschap; daar hoort een groenplan bij. Wij willen geen megastallen. Bedrijven in het buitengebied die gepaard gaan met overlast voor de omgeving, willen we naar geschiktere locaties verhuizen. Een
voorbeeld waarbij dit (uiteindelijk) is gelukt, is de bandenverwerker Doornberg die van Almen naar Enschede verhuist. Wat ons betreft volgt de kartbaan dat voorbeeld en vertrekt deze uit Eefde (Gorsselse Heide) naar een andere locatie.
Zwerfafval
We willen zwerfafval in het landschap bestrijden. De gemeente moet streng optreden tegen veroorzakers van zwerfafval. Behalve statiegeld op plastic flesjes, moet er ook statiegeld op blikjes komen. Ook is bewustwording nodig, dat vervuiling van de natuur uiteindelijk op onszelf terugslaat (zoals plastic soep, en plastic deeltjes in voedsel). Soms veroorzaken mensen ook ongemerkt zwerfvuil, zoals bij het oplaten van grote aantallen (helium)ballonnen. Samen met de inwoners houden we onze leefomgeving schoon.