We doen er alles aan om de opwarming van de aarde te beperken tot anderhalve graad. Dit vraagt een wereldwijde, nationale en lokale aanpak. In de gemeente Lochem hebben we de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn: de verbruikte energie wordt zoveel mogelijk in onze eigen gemeente opgewekt, op een duurzame manier. Iedereen is daarbij nodig.
Minder energie gebruiken
We gaan met zijn allen drastisch minder energie gebruiken, onder meer door isolatie en warmtepompen. We zetten meer in op advisering op maat, om inwoners te helpen bij de ingewikkelde keuzes rond energie besparen. En we stellen subsidies en goedkope leningen beschikbaar. Mensen met een smalle beurs moeten ook toegang hebben tot groene stroom en energiebesparende maatregelen. Het Rijk financiert dit al voor een deel, maar zo nodig verhogen we de OZB (iets) om geld te genereren voor energiemaatregelen voor deze groepen. De ‘warmtetransitie’ in de wijken voeren we zo uit dat iedereen zonder zorgen mee kan doen.
Inwonersinitiatieven
We geven ruim baan aan inwonersinitiatieven. Buurten en dorpen nemen nu al zelf het initiatief voor besparing en opwek. De energietransitie werkt het beste als deze ook ‘van onderop’ komt en als de verdiensten uit duurzame opwek in de eigen buurt blijven. We reserveren meer geld en tijd voor begeleiding van groepen inwoners. Burgercoöperatie LochemEnergie is hierbij een belangrijke partner, die hiervoor ook steun van de gemeente verdient.
Duurzame opwek doen we samen
Zon op dak, zon op land en windenergie zijn onmisbaar voor een duurzame opwek. We wekken al veel zonne-energie op in de gemeente. Maar te veel daken zijn nog onbenut. Over zon op dak gaan we steviger in gesprek met ondernemers, woningcorporaties en ontwikkelaars. In aanvulling zijn zon op land en windmolens onmisbaar. Er is in Lochem ruimte voor windmolens, uitgaande van zorgvuldige inpassing in het landschap en de landelijk milieuregels. Windenergie kan niet alleen van de Noordzee komen. Ook op zee is de ruimte beperkt en er ontstaan problemen als je grote hoeveelheden energie over grote afstanden (van zee naar onze regio) moet transporteren. We zorgen ervoor dat toekomstige wind- en zonneparken voor minstens 51% in lokaal eigendom zijn en dat iedereen kan meedoen (ook als je weinig geld hebt). En dat ontwikkelaars investeren in natuur en landschap. Als dat nodig is om tot minstens 51% lokaal eigendom te komen, financiert de gemeente als vertegenwoordiger van de Lochemse inwoners mee.
Goede voorbeeld
We zorgen ervoor dat het energieverbruik van de gemeentelijke organisatie en van organisaties, waarvan de gemeente werk en/of producten inkoopt, flink omlaaggaat (niveau 5 van de CO2-prestatieladder). Lochem zet sterk in op duurzame, sociale en lokale inkoop. We stimuleren voor de medewerkers van de gemeente thuiswerken en gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer. We passen gemeentelijke regelingen aan als die strijdig zijn met een klimaat-neutrale gemeente. Er wordt meer budget vrijgemaakt voor verdere investeringen in duurzaamheid van de gemeentelijke gebouwen en maatschappelijke voorzieningen. Een voorbeeld daarvan zijn de zwembaden.
Gevolgen klimaatverandering aanpakken
De gevolgen van klimaatverandering zijn nu al merkbaar. Verdroging is een groot probleem in de Achterhoek, voor onze natuur en de landbouw. Hitte heeft een negatief effect op onze gezondheid. We gaan aan de slag met een actieplan tegen droogte, hitte of wateroverlast in de gemeente Lochem. We zorgen ervoor dat het plan binnen vier jaar is uitgevoerd of opgestart, samen met het waterschap. We starten een publiekscampagne voor inwoners en bedrijven om in de eigen tuin bij te dragen, met een ontwerpwedstrijd voor de meest klimaatvriendelijke tuin. We gaan hitte tegen. Dat kan door meer bomen en ander verkoelend groen in de wijken en winkelgebieden en goede isolatie van woningen en gebouwen. We geven kwetsbare inwoners adviezen over hoe om te gaan met hitte.