Wij zien vooral kansen voor de landbouw in onze gemeente: grondgebonden productie met gesloten kringlopen, meer natuur-inclusief en biologisch, en dichtbij de consument. Deze zal (en moet) meer gaan betalen voor zijn voedsel, maar krijgt daar schoon en lokaal geproduceerd voedsel voor terug. Zo kan Lochem weer een agrarische gemeente worden, maar nu duurzaam. Ook buiten de landbouw kunnen bedrijven stappen zetten om zuiniger en slimmer met grondstoffen om te gaan en banen te creëren. Samen werken we toe naar een volledig circulair Nederland.
Natuur-inclusieve landbouw
Wij helpen boeren op weg naar natuur-inclusieve en grondgebonden landbouw, door mee te betalen aan deskundige advisering en door praktijkproeven te bevorderen in samenwerking met onder meer ‘De Innovatie Coöperatie’, Agro-Innovatiecentrum ‘De Marke’ en kennisinstellingen voor de biologische landbouw. We bieden boeren de ruimte voor andere verdienmodellen zoals toerisme, de verkoop van landbouwproducten aan huis en aanleg en beheer van natuur. We roepen instellingen en bedrijven op om in hun bedrijfskantines duurzame lokale producten aan te bieden. Uiteraard geeft de gemeente daarbij zelf het goede voorbeeld.
Duurzaam bedrijventerrein
Nieuwe bedrijventerreinen richten we zo in dat het voor bedrijven gemakkelijk wordt om energiezuinig, natuur-inclusief en circulair te werken. Denk hierbij aan infrastructuur voor duurzame energie en openbare ruimte met veel groen, waterberging en biodiversiteit. In ons vestigings- en vergunningenbeleid sluiten we nieuwe bedrijven uit die niet klimaatneutraal zijn en ondersteunen we bestaande bedrijven om te verduurzamen. Groene daken met zonnepanelen worden de standaard. En we zijn streng als het gaat om naleving van energiemaatregelen uit de Wet milieubeheer.
Toerisme
Het ondernemersbeleid van de gemeente promoot duurzame en sociale ondernemingen, in het bijzonder kleinschalige bedrijvigheid en kleinschalige maakindustrie. Een sector die voor Lochem van belang is, is die van recreatie en toerisme. We stimuleren vormen van toerisme die passen bij ons landschap (wandelen, fietsen, kanoën) en willen drukte in kwetsbare natuur tegengaan. Vakantiegangers en dagjesmensen vormen een belangrijke inkomstenbron voor de toeristische sector, maar ook voor het onderhoud van het landschap.
Dierenwelzijn
In Nederland worden dieren nog veel te vaak onnodig pijn gedaan of gebruikt voor vermaak. Bij criteria voor duurzame inkoop horen daarom ook eisen rond dierenwelzijn. En we willen dat er geen vergunningen worden afgegeven voor ontwikkelingen of evenementen waarbij dieren als vermaak gebruikt worden.
Afval en grondstoffen
GroenLinks wil de wegwerpeconomie omvormen tot een circulaire economie. Grondstoffen zijn dan geen afval meer, maar worden telkens opnieuw gebruikt. Voor de inzameling bij huishoudens gaan we verder met diftar (beprijzing) en gescheiden afval inzamelen, met als streven maximaal 25 kg restafval per huishouden per jaar. Ook stimuleren we reparaties (denk aan Repair Café) en het samen gebruiken van spullen. We gaan zwerfafval tegen; op initiatief van GroenLinks doet de gemeente mee aan de statiegeldalliantie, die pleit voor statiegeld op flesjes (inmiddels ingevoerd) en blikjes.