Bomenwacht. Wie houdt de gemeentelijke bomen in de gaten? In Oost Gelre is daarvoor een bomenwacht, vertelde Jaap Cannegieter in zijn lezing. Enthousiaste vrijwilligers houden voor de gemeente de staat van de bomen bij en melden beschadigingen. Initiatieven van de bomenwacht zijn verder een prijsvraag Fantastisch boomidee, Mot kunn’n (150 solitaire bomen geplant bij boeren en buitenlui) en een inventarisatie van markante bomen. De bomenwacht: een idee voor Lochem?
Slim plannen. Een langjarige planning en tijdige nieuwe aanplant is essentieel. Harald van de Akker vertelde in zijn lezing dat Natuurmonumenten een laan herplant als tweederde van de bomen slecht of weg is. Zo’n beslissing is wel een hete aardappel: het kost erg veel geld en vraagt veel communicatie met bezoekers van de gebieden. Goed onderhoud in de eerste tien levensjaren is belangrijk, anders is het weggegooid geld. Slim plannen zou de gemeente Lochem ook moeten doen – vonden de deelnemers – en liever geen kaalslag ineens maar vervangen van lanen in etappes.
Boomvariatie. Lanen met alleen beuken of eiken zijn mooi, maar een gevarieerde laan met diverse soorten is dat ook. Variatie zorgt voor meer biodiversiteit en minder boomziekten. Of plant bloemrijke bomen, zoals acacia, linde of fruitbomen – goed voor de bijen. Een afwisselend landschap is prettig.
Betere groeiplekken. Bomen hebben voldoende grond nodig om in te groeien, en water en voeding. Een deelnemer opperde om droge sloten langs wegen te dempen, zodat wortels meer ruimte krijgen. Beschadigingen van wortels bij het leggen van kabels (met kettingfrezen) moeten worden tegengaan. Ten slotte stelden deelnemers dat de gemeente Lochem wegen niet verder moet verbreden met asfalt of grasbeton, zodat er genoeg berm over blijft voor de bomen.
Een uitgebreider verslag van de avond met nog meer ideeën treft u in de bijlage.