Burgerparticipatie of overheidsparticipatie
Het college stelt dat inwoners moeten groeien in hun rol van inwoner die meewerkt aan een leefbare samenleving. Dat is een uitspraak die GroenLinks betreurt. Alsof de Lochemse inwoner dat nu al niet doet. Verder wil het college kaders stellen, spelregels maken en pragmatisch handelen zonder ‘open einde constructies’. Klinkt daadkrachtig, maar krijg je hiermee de gewenste kanteling verwezenlijkt?
Gemeentelijke financiën
Financieel perspectief is voor het college leidend: een sluitende meerjarige begroting. GroenLinks vind dit een gezond uitgangspunt. Waarbij het de uitdaging is om zorgvuldige keuzes te maken, zonder dat het voorzieningenniveau wordt aangetast. Het valt GroenLinks op dat dit college 8 ton durft te bezuinigen op de post inclusieve samenleving. Juist de inwoners die de steun van de gemeente het meest nodig hebben dreigen hard getroffen te worden.
Decentralisaties
Bij de komende drie transities van rijks zorgtaken naar de gemeente wordt gekozen voor bewaken van kosten, bewaking van vraagstelling en bewaking in de uitvoering. Hier ontbreekt visie. Kan het college zonder verandering/innovatie goede zorg bieden en daarbij de kosten in de hand houden?
GroenLinks Lochem, Tonnie Tekelenburg, Jolande van Borrendam en Willem Beekman (raadsleden)