Onze inwoners zijn trots op het Lochemse landschap: in alle dorpsplannen staat dat het behouden moet blijven. Deze waardering reikt ook over de gemeentegrenzen heen: veel toeristen brengen hier door alle seizoenen heen een bezoek. De afgelopen 10-15 jaar heeft de gemeente echter nauwelijks onderhoud gepleegd aan haar (naar schatting) 70.000 laanbomen in het buitengebied. GroenLinks wil hiervoor structureel geld uittrekken op de gemeentelijke begroting, want verloederde lanen zijn slecht voor het toerisme.
In ons verkiezingsprogramma staat dat “Beeldbepalende monumentale boomgroepen, lanen en solitaire bomen blijven staan.” en “…de toeristenbelasting willen we gebruiken voor het beheer en onderhoud van fiets- en wandelroutes en van de gemeentelijke laanbomen.” Zo expliciet zult u het bij de andere partijen niet aantreffen. GroenLinks heeft hiervoor geld over omdat er een rechtstreeks verband is tussen de aantrekkelijkheid van ons landschap en de economie. Door onze lanen goed te verzorgen en waar mogelijk héél oud te laten worden versterken we ons landschap en trekken we nieuwe bewoners en toeristen aan om in dit unieke landschap te vertoeven. En … al deze mensen brengen inkomsten met zich mee. Met een toeristische landmark zoals “Lochem, dé bomengemeente van Nederland!” keren we de forse afname in aantal toeristische overnachtingen en blijven wij een vitale gemeente met een vitale toeristische sector.
Maar als we niks doen aan laanbomenonderhoud verliezen we in 10 tot 20 jaar onze mooie lanen en krijgen er saaie polderlanen voor terug. Dan verliezen we dit dichte netwerk van lommerrijke verbindingswegen in ons afwisselende landschap van bossen, bosjes, zandpaden en waterstromen zoals IJssel en Berkel. Deze dreiging van sterfte van veel laanbomen in een korte periode komt doordat alle laanbomen zo’n 80 jaar geleden vrijwel tegelijkertijd zijn aangeplant. Daarmee is een eenzijdige leeftijdsopbouw ontstaan. Alhoewel laanbomen eeuwenoud kunnen worden, hebben hun wortels het vaak moeilijk door smalle bermen en verdroging (door verlaagde grondwaterstanden ten behoeve van de landbouw). Voeg daarbij de vele jaren dat verzorging is uitgebleven – dood hout is niet verwijderd – en spookbeelden van kale lanen die vanwege de veiligheid massaal gekapt moesten worden doemen op. We krijgen dan allemaal heraangeplante lanen met jonge boompjes en dat is nogal eenzijdig en saai. Het duurt zo maar weer 30-50 jaar voordat we weer robuste lanen hebben. Dit hoeft echter niet te gebeuren als we snel en doeltreffend ingrijpen!
De gemeente weet na de laanbomenpilot bij Laren inmiddels goed wat er allemaal mogelijk en nodig is. Zowel in groene, sociale, als in financiële zin. Op het groene vlak moet goed gekeken worden waar in de gemeente Lochem de bomen heel oud kunnen worden en welke zorg daarvoor nodig is. Ook wordt dan duidelijk waar we helaas te laat zijn en waar veiligheidskap moet volgen. In sociale zin moet de wegveiligheid altijd worden gegarandeerd, maar ook moeten de buurtbewoners worden betrokken bij de bomenzorg van “hun lanen” waar zij zich zo mee verbonden voelen. Wat betreft de financiën zijn er opbrengsten vanuit veiligheidskap in de vorm van hout en biomassa en uitgaven voor bomenbeoordeling, bomenzorg en bomenherplant. Inmiddels is het financiële plaatje redelijk duidelijk en weten we wat er nodig is op de begroting. GroenLinks wil hiervoor structureel geld reserveren uit de toeristenbelasting, omdat bomen verbonden zijn met het toerisme. Kies op 19 maart ook voor laanbomen in ons lommerrijke Lochem!