Word je ook blij van de groene leefomgeving en de vele initiatieven van inwoners in de gemeente Lochem? In 13 korte verhalen zet GroenLinks er hiervan een aantal in de schijnwerper. Vier van de verhalen zijn bewerkingen van artikelen van de werkgroep Bomen in Lochem.
Superrr
ALMEN - Een supermarkt in een dorp. Klinkt als de normaalste zaak van de wereld. Maar niet in Almen. Net als in veel kleine kernen was de super verdwenen. De dorpsraad legde zich er niet bij neer. Er kwam een plan met gemeente, Het Plein, woningbouwstichting en Support & Co. De Almenaren kunnen voor hun dagelijkse boodschappen nu gewoon weer om de hoek terecht. En de winkel biedt kansen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. En dat is Superrr.
Harmonie in Stelkampsveld
BARCHEM - Zacht strijkt de zon over het Stelkampsveld. Een licht glooiend gebied, met afwisselend bomen, heideveldjes, natte vennen en hogere zandruggetjes. Er zijn zeldzame planten, zoals wilde orchideeën. Lage grondwaterstanden en te veel meststoffen bedreigen de natuur. Lukt het boeren en natuurbeheerders om een plan te maken, waarmee natuur en landbouw een toekomst hebben? Eén ding hebben ze in ieder geval gemeen: de liefde voor dit gebied.
Van racebaan naar dorpsstraat
EEFDE - De rondweg is open en het verkeer dendert niet meer door Eefde. Fijn voor de rust van de bewoners aan de oude provinciale weg, die nu een groene, aangename dorpsstraat wordt. De dorpsraad maakte daarvoor een plan, met betrokkenen. Het bevat ook een ontwerp van de ruimte rond kerk en Het Hart: nu een beetje rommelig, straks een mooi plein.
Zorg, beter dichtbij
EPSE/JOPPE - Omzien naar elkaar. Het gebeurt al veel, maar is steeds meer nodig. Als je zorg wilt, wat kun je zelf, wat kunnen mensen om je heen, wat kunnen vrijwilligers betekenen en welke professionele zorg is nodig? In Epse/Joppe maken gemeente en organisaties voor wonen, welzijn en zorg daarvoor plannen en werken samen in een ‘gebiedsteam’. Het doel is om beter aan te sluiten bij de behoeften, in samenwerking met de bewoners.
Groene stroom lokaal opgewekt
GEMEENTE LOCHEM - LochemEnergie werd als burgerinitiatief in 2010 opgericht, met momenteel 440 leden en 175 klanten die groene stroom en/of gas afnemen. De coöperatie legde zonnepanelen op het dak van het nieuwe gemeentehuis. Die panelen kunnen mensen huren, als ze zelf geen geschikt dak hebben. Er zijn nog veel plannen, zoals een zonnepark op Armhoede. Samen groene stroom produceren voor de huishoudens in de gemeente: daar worden we opgewekt van!
Een boom als monument
GORSSEL - Op de hoek van de Ketenbosweg en de Dommerholtsweg in Gorssel staat een karakteristiek boerderijtje. In de tuin staat een grote Canadese esdoorn. Deze boom is in april 1945 geplant door de bewoonster uit dankbaarheid voor de bevrijding door de Canadezen. Inmiddels is de boom uitgegroeid tot een reuze exemplaar. Daar staat zeventig jaar gezonde groei. Daar staat de trots van de plantster: wat je doet, is van jou. Daar staat een levende herinnering aan de bevrijding.
Gemeente maakt plaats voor kunst
GORSSEL - Gorssel werd verlaten door de ambtenaren. Een gat? Nou nee. Het oude gemeentehuis wordt een toonaangevend kunstmuseum. Prachtig voor kunst en cultuur en goed voor de toeristische ondernemers en de middenstand. En doordat bijna drieduizend mensen hun steun gaven aan een burgerinitiatief, bleef er een gemeenteloket in Gorssel open. Uit de kunst!
Dorpshuizen: elkaar ontmoeten
HARFSEN/EPSE/EXEL - en dorpshuis aan het centrale plein was een grote wens in Harfsen, maar de exploitatie was niet sluitend. Er ontstond een creatief alternatief: bij Hoeflo komt nu een multifunctionele zaal en een plek voor kinderopvang. Ook in Epse was er te weinig geld. De dorpsraad ging daarom aan de slag met een slim ‘Meerdakenplan’, om de bestaande accommodaties te verbeteren. En in Exel is het plan om een leegstaand deel van de horecagelegenheid De Exelse Molen te verbouwen tot dorpshuis. Allemaal creatieve plannen voor een eerste levensbehoefte: elkaar ontmoeten.
Boom wijst de weg
JOPPE - Bomen zijn voor de eeuwigheid. Ze kunnen ons overleven. Zou het daarom zijn, dat mensen iets van zichzelf achterlaten in een boom? Is liefde duurzamer als je een hart kerft in de bast, met jouw naam en die van je liefje? Een dikke eik in Joppe met de letter M, herinnert grote Martijn nog steeds aan het avontuur om helemaal alleen naar school te lopen. Bij die eik moest de kleine Martijn rechtsaf het smalle pad in.
Aangewaaid levensgeluk
LAREN - De Broekdijk is een karakteristieke weg in het buitengebied van Laren. De oude bomen langs de weg zijn een mooie plek voor vogels. De bewoners maken zich zorgen over plannen voor kap en vervanging door jonge bomen. Saai. Dan wordt het net een polder. Langs de weg staan verschillende soorten bomen. Dat komt omdat sommige zijn aangeplant, en bij anderen zijn de zaden komen aanwaaien. De bomen bieden de bewoners een bron van levensgeluk. Aangewaaid geluk.
Flaneren langs de Berkel
LOCHEM - Wandelen en fietsen langs de Berkel in Lochem, en kanoën. Het kan weer door het project Beleef de Berkel van gemeente en waterschap. Recreatie op de noordoever, een natuurlijke inrichting op de zuidoever. Een vistrap, waarlangs vissen ongehinderd kunnen passeren. Beleef de Berkel geeft de rivier waaraan Lochem al eeuwen ligt, terug aan de stad. En verleidt tot flaneren.
Oude stadhuis voor levenskunstenaars
LOCHEM - Lochemers zijn verknocht aan de rijke cultuur van de stad en aan hun oude stadhuis. Droom is een nieuwe bestemming, zoals het maatschappelijk initiatief Lochem 3.0. De initiatiefnemers willen met ondernemers en inwoners een impuls geven aan promotie, ondernemerschap en toerisme. Idee is om creatief te bouwen aan een nieuw ‘merk’: Lochem, plek van ondernemende dwarsdenkers en levenskunstenaars.
Seizoenen in oude plataan
LOCHEM - In een straat in Lochem torent een dikke, oude plataan hoog uit boven de daken. De stam is knoestig; met een beetje fantasie kun je er allerlei gezichten in zien. De boom staat pal voor het huis van een energieke, oude dame. De enorme boom maakte dat ze juist in dit huis wilde gaan wonen. Samen met de boom beleeft ze, zittend voor het raam, de seizoenen. Bij elk seizoen denkt ze: nu is de boom toch echt op z’n mooist. Ze kan niet kiezen. Ze blijft maar in de boom kijken, luistert naar muziek en geniet.