Besteed de huishoudelijke hulp van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning ‘bestuurlijk’ aan en niet Europees. Dit zegt een motie die GroenLinks, D66 en VVD indienden in de Lochemse raad van 16 april. De stemmen staakten en het besluit volgt later. Ook in andere gemeenten nemen de twijfels toe over Europees aanbesteden.

Bestuurlijk aanbesteden houdt in dat gemeenten en zorgaanbieders samen afspraken maken over de kwaliteit van huishoudelijke hulp en over de kosten. Open, flexibele contracten maken tussentijdse aanpassingen mogelijk en cliënten kunnen eigen regie voeren. Bijvoorbeeld niet standaard om de zes weken ramen lappen, terwijl de bewoner misschien liever een andere klus gedaan wil hebben.

GroenLinks wil hulp niet Europees aanbesteden, omdat dit leidt tot starre contracten met schoonmaakbedrijven tegen de laagste prijs. Ervaringen elders wijzen echter uit dat Europees aanbesteden helemaal niet zo voordelig is. Bovendien zal de kwaliteit in de praktijk tegenvallen, zodat er extra wensen komen waarvoor de gemeente moet opdraaien.

In de Stedendriehoek zijn Deventer en Apeldoorn al overstag: zij gaan bestuurlijk aanbesteden. Zij willen goede relaties met zorgaanbieders, ook al omdat begeleiding van de AWBZ per 1 januari 2013 naar de gemeenten komt. Ook uit Den Haag komt er steun. De Eerste Kamer nam op 17 april een wet aan die zegt dat gemeenten niet langer verplicht zijn om de huishoudelijke zorg via openbare aanbesteding te organiseren.


Jolande van Borrendam, gemeenteraadslid