De afvoer zit verstopt. De weg staat blank na een regenbui. De jaarlijkse rioolheffing valt in de bus. Alleen op deze momenten denkt u aan het riool. Toch is afvoer van onze uitwerpselen via het riool van levensbelang om ziektes te voorkomen. Het is daarom een belangrijke overheidstaak.
De hoofdfunctie van de riolering is om afvalwater in te zamelen en te transporteren naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie. In de gemeente Lochem ligt 600 kilometer riolering, waarvan 378 kilometer drukriolering in het buitengebied. De drukriolering is een dure voorziening: deze slijt snel en de 1422 pompunits verbruiken veel stroom. GroenLinks vindt dat er moet worden nagedacht over de toekomst van de drukriolering. Zuivering met rietvelden kan een goed alternatief zijn in bepaalde delen van het buitengebied.
GroenLinks wil dat het afkoppelen van de hemelwaterafvoer van het riool wordt doorgezet. Regenbuien worden extremer door klimaatverandering en daarop is de riolering niet berekend. Bovendien maakt verdunning met regenwater het duurder om uit het rioolwater (=afval) energie, nitraten en fosfaten(=grondstoffen) terug te winnen.
De gemeenteraad heeft op 19 maart het Gemeentelijk Rioleringsplan 2012-2016 vastgesteld. De jaarlijkse kosten stijgen in deze periode van 4,2 naar 4,6 miljoen euro, in verband met aanstaande vervangingen. Een meerderheid van de raad koos voor behoud van de huidige wijze van rioolheffing: een bedrag per een- of meerpersoonshuishouden. GroenLinks had graag een rioolheffing gezien op basis van het gemeten leidingwaterverbruik. Dat is eerlijker. Bovendien stimuleert het om minder water te verbruiken.
In ieder geval heeft u vandaag aan het riool gedacht.
Henk van Zeijts, gemeenteraadslid