Het nieuwe gemeentehuis Lochem kost aan bouwkosten, exploitatie en onderhoud op jaarbasis ongeveer hetzelfde als doormodderen op de vijf oude locaties. Extra voordelen zijn werkefficiency en energiebesparing. Bovendien is er een aanbestedingsvoordeel van 2 miljoen euro geboekt, wat terugvloeit in de algemene reserve van de gemeente.
Een buurvrouw spreekt mij aan over het nieuwe gemeentehuis. Dat gebouw aan het Twentekanaal moet 24 miljoen euro kosten, en dat vindt zij erg veel. Waarom wil GroenLinks dit? Ik kan me haar vraag voorstellen. Zij denkt dat nieuwbouw hetzelfde is als nieuwe kleren kopen. In je oude kloffie blijven lopen is goedkoper. Maar de vergelijking gaat niet op, al was het alleen maar omdat je oude kleren niet goed kunt verkopen en oude gebouwen wel.
De gemeente gebruikt nu vijf panden: de raadszaal en het oude raadhuis, beiden op de markt in Lochem, en daartegenover het gemeentehuis met de publieksbalie. Verder nog het (inmiddels afgebroken) gebouw aan de Hanzeweg en het oude gemeentehuis van Gorssel. De wethouder openbare werken heeft berekend dat doormodderen met vijf oude gebouwen in exploitatie-, onderhouds- en renovatiekosten veel duurder is dan nieuwbouw. Daar staan dan de bouwkosten tegenover, minus de opbrengst van de oude gebouwen. Per saldo stijgen de jaarlijkse lasten niet. Een groot voordeel is dat de gemeenteambtenaren efficiënter kunnen samenwerken als ze onder één dak zitten en dat scheelt tijd. Bijzonder is dat het nieuwe gemeentehuis maar weinig energie verbruikt en dat is slim omdat energie alleen maar duurder zal worden.
Maar, zegt de buurvrouw, in mijn ervaring is nieuwbouw toch altijd duurder dan je denkt. Nee, zeg ik, dit is aangenomen werk op basis van een programma van eisen en een nauwkeurig vastgesteld bestek. De aannemer moet zich daaraan houden. Door de crisis in de bouw heeft de gemeente de bouwsom met 2 miljoen euro kunnen verlagen, zodat we nu over 22 miljoen praten. GroenLinks heeft in een eerder stadium grenzen gesteld aan het bouwbudget, en zal erop toezien dat er geen cent te veel wordt uitgegeven. Geen meerkosten dus.
Mijn buurvrouw is nu voldoende gerustgesteld, maar zij probeert het toch nog even: en al die dure vergaderstoelen dan, dat is toch geld over de balk smijten? Nee, buurvrouw, dat gaat niet over ons, dat is in Berkelland, onze buurgemeente!
Jolande van Borrendam (gemeenteraadslid)