Hoe willen we dat de gemeente Lochem er in 2030 uit ziet? Daarover discussieerde de gemeenteraad de afgelopen twee weken. GroenLinks pleitte voor meer aandacht voor zorg, landschap en duurzaamheid.
Lochem: sterke basis
Iedereen is het erover eens: Lochem heeft een stevige basis. Het is goed wonen, werken en leven in onze gemeente. Dat willen we behouden. In de conceptversie van de visie pleit B&W voor ontwikkeling van de gemeente aan de hand van de thema’s allure, duurzaamheid en jongeren. GroenLinks kan zich daar in grote lijnen in vinden. Bij allure denkt GroenLinks aan het groene en vriendelijke karakter van onze gemeente. Met aandacht voor het landschap, de cultuurhistorie en de kwaliteit van stadscentrum en dorpskernen. Bij duurzaamheid gaat het om zuinig zijn op ons leefmilieu en schaarse grondstoffen. Lochemse burgers, bedrijven en instellingen zijn samen al goed op weg. Voor jongeren is vooral voldoende werk belangrijk en betaalbare huisvesting.
Zorg, landschap en duurzaamheid
In de ogen van GroenLinks komen zorg en landschap er in de conceptvisie van B&W bekaaid vanaf. GroenLinks deed hiervoor voorstellen. Zorg: het aanbod organiseren dicht bij de zorgvrager, op basis van versterkte lokale samenwerking tussen professionals, mantelzorgers en vrijwilligers. Landschap: inzetten op een landschap van deze tijd, met respect voor het verleden en voor de mensen die er nu wonen en werken. Ook hebben we ervoor gepleit om Lochem ‘klimaatneutraal’ in 2030 op te nemen in de eindversie van de visie. Deze voorstellen werden door de raad overgenomen.
Tonnie Tekelenburg, Jolande van Borrendam en Henk van Zeijts (gemeenteraadsleden)