Afgelopen donderdag is het bestuursakkoord getekend tussen het CDA, PvdA, VVD en GroenLinks. Na een eerste poging van de VVD werd informateur Paul Scholten, oud burgemeester van Arnhem, benoemd. Hij interviewde alle politieke partijen en kwam tot de conclusie dat een doorstart van het oude college de meeste kans van slagen had. Na twee weken onderhandelen is het “bestuursakkoord” nu af. Daarin worden de belangrijkste kwesties behandeld die de partijen uit elkaar zouden kunnen drijven, en wordt een voorstel gedaan om de portefeuilles te verdelen. Hiermee is na een valse start de collegevorming toch nog voorspoedig verlopen.
Na de verkiezingsoverwinning had GroenLinks een grote wens, namelijk weer een wethouder leveren en daarmee weer onderdeel te worden van het nieuwe college. Dat was onze partij goed bevallen in de afgelopen vier jaar. Er is enorm veel bereikt omdat we in het college zaten en niet in de laatste plaats door het uitstekende werk van Thijs de la Court. Wij wilden hem dan ook opnieuw naar voren schuiven. En het is gelukt. Tijdens een speciale raadsvergadering zal het akkoord worden goedgekeurd en vier wethouders worden benoemd.
GroenLinks is tevreden met het bereikte resultaat. Gezien de verschillen tijdens de campagne, vermoedden we sterke tegenstellingen, lange discussies maar geen onoverbrugbare verschillen. Over topics als het gemeentehuis, de Etalage naar de Toekomst en financiële ombuigingen inclusief het gebruik van NUON gelden voor investeringen met een maatschappelijk nut werden relatief gemakkelijk overeenstemming bereikt. De aandacht voor het behoud van de functie en programmering van de schouwburg was hoopgevend. Er is in ieder geval een bedrag afgesproken waarvoor de schouwburg kan worden gered voor een periode van 10 jaar, totdat de financiële - economische crisis is overgewaaid.
Vrij snel werd duidelijk dat de vier coalitiedragende partijen op hoofdlijnen dezelfde portefeuilles claimden als de afgelopen periode. Dus de verdeling was geen punt van discussie. Toch hadden we als onderhandelaars niet verwacht dat de beoogde wethouders zo snel de taken zouden verdelen tot in de details. En dat brengt mij op een minpuntje van de onderhandelingen. Het ging allemaal heel erg snel en de planning werd eigenlijk dagelijks bijgesteld, waardoor je zomaar het gevoel kon krijgen dat je er geen vat meer op had. De informateur ging zeer voortvarend te werk, maar dat leverde wel ontevreden gezichten op bij de onderhandelaars, maar nu ook in de oppositie. Zowel D66 als Gemeentebelangen vinden dat zij niet op tijd op de hoogte zijn gehouden. Sommige afspraken moesten zij ook in worden gekend, zoals de planning van de speciale raadsvergadering. Maar we gaan ervoor. De plannen voor zonne-energie hebben de landelijke pers gehaald. En natuurlijk kunt U nog veel meer verwachten van de GroenLinks raadsleden en wethouder.
Tonnie Tekelenburg,
Fractievoorzitter GroenLinks Lochem.