WMO, boerderijverplaatsing Koekoekweg
Groene Link(je)s
Naar aanleiding van de raadsvergaderingen van 15 en 16 december 2008
De gemeenteraad sloot het jaar af met een eindspurt. Twee avonden achter elkaar en dat als slot van een intensief vergaderjaar. Een jaar waarin op een nieuwe wijze vergaderd werd met zogenaamde vierkante en ronde tafelgesprekken, om de burger meer bij het raadswerk te betrekken. Of dat echt gelukt is, is nog een beetje de vraag. In ieder geval is duidelijk geworden dat een driewekelijkse cyclus te veel gevraagd is. Vanaf 2009 zullen de vergaderingen weer één keer per 4 weken plaats vinden.
Belangrijke en grote onderwerpen waren eind december de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) en de bestuursopdrachten Welzijn. Beide onderwerpen kwamen bepaald niet goed uit de verf.
Het beleidsplan WMO mag de naam beleidsplan niet hebben. Het is meer een beschrijving van de stand van zaken en legt op een aantal fundamentele punten (bv waar komt een loket) geen keuzes voor. Dan wordt het voor de raad wel moeilijk om haar kaderstellende taak uit te oefenen.
Aan de bestuursopdrachten Welzijn ontbreekt het hoofdstuk accommodatiebeleid. Voor veel Welzijnsinstellingen is de financiering van de accommodatie juist cruciaal. Besluitvorming over dit onderwerp was dan ook niet mogelijk.
Zorgelijk is, dat het college kennelijk niet in staat is om degelijke beleidsvoorstellen over deze onderwerpen te produceren.
In de vergadering van 15 december werd ook besloten over de verplaatsing van een melkveehouderij. Voor een lonende bedrijfsvoering moet dit bedrijf de komende jaren ca 50% groeien. Het is in principe mogelijk om op de huidige locatie een voldoende grote stal te bouwen. De huidige locatie ligt echter een aantal kilometer verwijderd van de weidegrond waarover het bedrijf beschikt (aan de Koekoekweg). Daarom wil het bedrijf verplaatsen en een nieuwe stal met boerderij realiseren aan de Koekoekweg.
Op grond van de Visie Buitengebied, die in 2007 door de gemeenteraad is vastgesteld, is een nieuwvestiging op die locatie uitgesloten. Een meerderheid van de raad bleek echter bereid om voor dit individuele geval af te wijken van het vastgestelde beleid. GroenLinks kan zich daar in het geheel niet in vinden.
Je stelt geen beleid vast om daar vervolgens binnen de kortste keren van af te wijken. Met de vaststelling van beleid probeer je juist een kader te creëren om het algemene belang (in dit geval natuur en landschap) af te kunnen wegen tegen het individuele belang (een efficiënte bedrijfsvoering). Overigens maakt deze kwestie eens te meer duidelijk, dat er hoognodig beleid ontwikkeld moet worden hoe om te gaan met de agrarische belangen binnen de gemeente Lochem. Want ook goede ontwikkelingskansen voor een gezonde agrarische sector horen voor GroenLinks bij een evenwichtige ontwikkeling van het Lochemse buitengebied.
Dat was december. Een nieuw jaar ligt voor ons.
Wij wensen u en de uwen een goed 2009.
Arda van den Brink, GroenLinks Lochem