Onze biodiversiteit en ons landschap zijn twee onderwerpen die ons allemaal aan het hart zouden moeten gaan. Land van Ons koopt als coöperatie landbouwgrond (ooit het fundament onder onze biodiversiteit) en zorgt dat op die grond planten en dieren weer een kans krijgen.

Land van Ons stelt eveneens dat er nog relatief weinig kennis is over de langetermijneffecten van revitalisering van landbouwgronden. Er wordt weliswaar veel onderzocht, maar dit beperkt zich vrijwel altijd tot een beperkt aantal onderzoeksjaren. Land van Ons wil langetermijnonderzoek gaan opzetten, samen met onderzoeksinstituten en deelnemers die daarvoor kennis en belangstelling hebben. Dat kan, omdat het niet de bedoeling is dat de grond van de coöperatie ook weer verkocht gaat worden. Duurzaamheid vraagt immers een langetermijnvisie. Het beheerplan dat uit zo’n onderzoek komt zal bepalend zijn voor de exploitatie. Dat kan variëren van 'voorlopig braak laten liggen' tot 'exploitatie onder voorwaarden mogelijk'.

De aangeschafte grond blijft cultuurgrond: grond die door mensen bewerkt wordt en waar producten vanaf komen voor ons dagelijks bestaan. Of dat nu hooi is of graan, aardappels, groenten of fruit. Een wei, een akker, een boomgaard of een voedselbos. De keuzemogelijkheden zijn groot.

Meer informatie: website Land van Ons.