Goede voornemens voor 2016? Klimaatverandering blijft onze aandacht vragen. De aarde warmt nog sneller op dan klimaatwetenschappers enige jaren geleden al voorspelden. We mogen de klimaattop in Parijs niet vergeten. Nederland loopt enorm achter als het gaat om schone energie. Dat geldt ook voor de gemeente Lochem, die staat op de duurzaamheidsindex ergens onderaan. GroenLinks vindt dat de gemeente en de provincie onze inwoners moeten helpen versnelling te brengen in de energietransitie. Maar inwoners hoeven niet lijdzaam af te wachten tot de overheden het oplossen.

GroenLinks wil flink investeren in energiebesparing en lokale opwek van duurzame energie. Groene investeringen zijn niet alleen goed om verdere klimaatverandering tegen te gaan, zij scheppen ook nieuwe banen en zijn goed voor de economie. De gemeente is door LochemEnergie geholpen de agenda voor 2016 te concretiseren, met onder andere nadruk op zonneparken, waterkracht en elektrisch vervoer. GroenLinks draagt LochemEnergie een warm hart toe. Wij vinden dat we in 2016 een volgende stap zouden moeten maken. Wij zouden dus zo snel mogelijk moeten stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen of in ieder geval het gebruik drastisch reduceren. Wat kunnen inwoners van Lochem zelf doen in 2016?

  • Het bijhouden van elektriciteits- en gasgebruik via een slimme meter levert als snel een besparing op van 15% of meer. Sluimerverbruik kan daarmee naar beneden worden gebracht en energieslurpers worden opgespoord, uitgezet of vervangen. 
  • Gasgebruik kan drastisch naar beneden door in de woning een luchtwarmtepomp te installeren, die warmte uit de lucht haalt en werkt als een omgekeerde koelkast. 
  • Elektriciteitsverbruik kan, door middel van eigen opgewekte zonnestroom of windenergie, aanzienlijk duurzamer en goedkoper worden. 
  • De mogelijkheden om zonnepanelen op eigen dak te plaatsen en daar gezamenlijk in te investeren worden beter. Maar omdat de zon niet altijd schijnt, is ook meedoen in waterkracht en windenergie een logische stap als we samen lokaal onze eigen energie willen opwekken. GroenLinks ondersteunt deze initiatieven en wil dat de overheid duurzame energie de ruimte geeft. 
  • Elektrisch autorijden draagt ook bij aan het tegengaan van de klimaatverandering, als de elektriciteit van een hernieuwbare bron is. We zijn natuurlijk verwend met onze eigen auto die altijd maar klaarstaat voor de deur, maar eigenlijk niet veel wordt gebruikt. Dat geldt des te meer voor de tweede of derde auto. Laat je verleiden tot het delen van een elektrische auto bij jou in de buurt en zie af van de aanschaf van een auto. 

Als we niets doen, dan wentelen we de negatieve effecten af naar de toekomst van onze kinderen. Als de circa 14.000 huishoudens in de gemeente Lochem vanaf 2016 elk jaar een extra stap zouden zetten dan komt ons eigen doel om in 2030 energie-neutraal te worden een stap dichterbij. Dat is dus een mooi voornemen.