Op maandag 1 juli sprak de gemeenteraad over de kadernota voor 2025. GroenLinks maakt zich zorgen om de financiën in onze gemeente. Voor het komende jaar ligt er een sluitende begroting, maar de jaren 2026, 2027 en 2028 lijkt een tekort te ontstaan dat oploopt tot wel 3 miljoen euro per jaar. Toch doet het college voorstellen om structureel extra geld uit te geven, zonder dat er keuzes gemaakt worden. In een motie vraagt GroenLinks, samen met CDA, PvdA, VVD en LochemGroen!, om een sluitende begroting, ook voor de jaren na 2025. 

Tijdens de algemene beschouwingen analyseerde fractievoorzitter Arda van den Brink daarnaast de daden van dit college op drie thema's. 

Woningbouw 
Met het opstellen van de kernvisies woningbouw is veel tijd verloren gegaan. Nog steeds worden voornamelijk dure woningen gebouwd.  Het is volstrekt onbekend wanneer er betaalbare woningen beschikbaar komen voor jongeren en ouderen. GroenLinks vindt dat zorgelijk. We zullen blijven vragen naar een planning: Wat wordt Wanneer Waar gebouwd. We zullen blijven vragen naar de voortgang van de ontwikkeling van plannen. En we zullen scherp opletten dat het woongebieden worden waar het prettig wonen en leven is, klimaatbestendig en groen, goed passend in de omgeving. 

Landschap 
Wat zijn de belangrijkste onderwerpen voor de toekomst van Lochem? Deze vraag werd gesteld voor het maken van de omgevingsvisie voor Lochem. Een document waarin keuzes worden vastgelegd voor het gebruik van de ruimte. Inwoners zetten met stip natuur en landschap op 1. Behoud van het landschap en onderhoud van de natuur. GroenLinks strijdt al jarenlang flink in voor deze zaken. Goed om te zien dat we daarvoor brede steun hebben. Voor GroenLinks is het landschap uitgangspunt voor het omgevingsprogramma buitengebied. 

Actief burgerschap 
Lochem worstelt. Weet niet goed hoe inwoners serieus te betrekken bij ontwikkelingen en echt een rol te geven bij veranderingen in hun directe omgeving. Het begint met luisteren, zo luisteren dat de ander zich gehoord voelt. Niet alleen ‘roept u maar’, ‘ophalen’, maar met elkaar praten. Moeilijke keuzes met elkaar bespreken en zoeken naar een oplossing. Omwonenden zitten vanaf het begin aan tafel bij planontwikkeling en tekenen mee. Dat vraagt van initiatiefnemers en overheid vooraf helderheid over randvoorwaarden. Dat vraagt van de gemeenteraad lef om een weloverwogen politieke keuze te maken. Dat is waar GroenLinks voor staat.