In de dagbladen Trouw en Volkskrant en in De Stentor stonden afgelopen dagen artikelen over landjepik en illegaal uitrijden van mest door boeren in Berkelland. Door stiekem bermen en andere groenstroken aan hun perceel toe te voegen kunnen boeren meer mest kwijt en meer EU-subsidie aanvragen. Als boeren bermen bemesten en maaien, verdwijnt kruidenrijke begroeiing en hiermee ook insecten en vogels. De gemeente Berkelland treedt sinds vorig jaar op tegen boeren die gemeentegronden hebben geannexeerd. De gemeente Berkelland heeft een adviseur groen, natuur en landschap in dienst en daardoor zijn (volgens Trouw) 85 gevallen van landjepik aan het licht gekomen. De door de gemeente teruggenomen gronden worden nu opnieuw ingezaaid met een bloemenmengsel.

De fractie van GroenLinks Lochem is erg bezorg over deze landjepik ten koste van onze natuur. Het is zeer waarschijnlijk dat er ook in de gemeente Lochem boeren zijn die gemeentelijke grond oneigenlijk gebruiken.

Vragen:

1. Vindt u ook dat de gemeente Lochem op geen enkele wijze (passief of actief) betrokken mag zijn bij oneigenlijk gebruik van gemeenschapsgronden?

2. Vindt u ook dat bermen en andere groenstroken van onze gemeente volop moeten bijdragen aan de biodiversiteit?

3. Is er in de gemeente Lochem onderzoek gedaan naar boeren die gemeentegronden, zoals wegbermen en groenstroken, gebruiken om meer subsidie te krijgen en meer mest uit te rijden?

4. Zo ja, wat waren daarvan de uitkomsten? Zo nee, wilt u hier,  in navolging van de gemeente Berkelland,  onderzoek naar gaan doen?

Fractie GroenLinks