In Parijs hebben 195 landen afgesproken hun CO2 uitstoot terug te gaan dringen om zo de opwarming van de aarde te beperken. De Nederlandse overheid heeft alle gemeentes opgedragen aan te geven hoe zij de opwekking van energie uit zon en wind willen uitvoeren.

Gemeente Lochem beslist zelf waar 

Door zelf een goed voorstel te doen, houdt de gemeente Lochem de controle over hoe, waar en welke van deze nieuwe energiebronnen worden geplaatst. Als we zelf geen actie ondernemen gaat de rijksoverheid dit voor ons bepalen. De GroenLinks fractie onderkent volledig de nut en noodzaak van windmolens en zonne-akkers, maar heeft ook oog voor de negatieve kanten, zoals de impact van dergelijke ingrepen op de omgeving. In onze mooie gemeente willen we goed kijken naar de zorgvuldige landschappelijke inpassing door onder andere veel groen. Ook vinden wij het rechtvaardig dat inwoners die in hun directe omgeving met dit soort ingrepen te maken krijgen, ook voordelen moeten krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van goedkopere energie. Zo delen inwoners die de lasten krijgen ook in de lusten. 

 

Rekening huishoudens omlaag 

Daarnaast vinden wij dat de rekening voor de energiekosten eerlijker moet worden verdeeld. GroenLinks is voorstander van een CO2-heffing. De zware industrie die de meeste energie verbruikt, minder belasting voor die energie betaalt en de meeste CO2 uitstoot, gaat dan een eerlijke prijs betalen. Daardoor gaat de rekening voor huishoudens omlaag. Kortom: We willen een gezonde planeet met een veilig klimaat achterlaten aan onze kinderen. Er zal nog veel over worden gesproken, maar GroenLinks kiest voor een eerlijke(r) verdeling, ook bij de energietransitie. De vervuiler betaalt.