.....bij de raadsvergadering op 17 januari 2011.
Onder grote publieke belangstelling werden gisteravond in de foyer van de schouwburg de eerste versies van de gemeentelijke verkiezingsprogramma’s gepresenteerd. Dit alles onder het mom van ‘een toekomstvisie voor Lochem2030’.

Door welke glazen bol zouden de fracties ons vanavond een blik op deze toekomst gunnen?

De avond startte met een heldere uitleg door één van de procesbegeleiders over de voorlopige uitkomsten van de opdracht aan het bestuur: het formuleren van een toekomstvisie voor Lochem2030. Hierbij werd nadrukkelijk gewezen op het feit dat er toch veel aandacht was geschonken aan de input vanuit de Lochemse bevolking. Ondanks dat vooraf al helder was dat gelegenheid voor die input, omwille van de snelheid van het proces, toch mondjesmaat zou zijn. Dat niet iedereen zich onmiddellijk herkende in de uitkomst bleek wel uit de reactie van één van de vragenstellers. Waar in de notitie, als bericht uit 2030, wordt gesproken van: ‘Elke keer als ik in de gemeente Lochem kom, dan denk ik, zie je zo kan het ook’ werd door hem geparafraseerd: ‘Elke keer als ik in de gemeente Lochem kom, dan denk ik, zie je, zo moet het niet’.

Beelden blijken dus nogal te kunnen verschillen. En dat werd gaandeweg de avond meer en meer duidelijk. Voorspelbaar uiteraard. Waar GemeenteBelangen klip en klaar aangaf ‘…dat een visie niet zo nodig hoeft, omdat er al voldoende materiaal is’ en ‘…doe maar gewoon, blijf met de benen op de grond’ koos de VVD een kompleet andere invalshoek: ‘…de essentie van een visie is het creëren van een gevoel. Het proces van visievorming, het met elkaar bezig zijn, creëert vertrouwen, reflectie en bewustwording’. En even later ‘..het is de kunst te zoeken naar een maatschappij die verbindt. Dus niet zoeken naar dat wat ons scheidt, maar naar wat ons verbindt’. Bravo Jalbert, bravo VVD Lochem!

Aangrijpingspunten genoeg voor het leggen van verbindingen: Samenwerken en versterken, onder meer in de zorg, met oog voor locale samenwerking tussen professionals, mantelzorgers en vrijwilligers (modern noaberschap van GroenLinks); participatie, respect, zorg om elkaar, vangnet voor kwetsbaren, mantelzorg (PvdA), noaberschap en gemeenschapszin, leidend tot nieuwe netwerkgemeenschappen (D66), aantrekkelijkheid van Lochem zit in mensen, noaberschap is uniek, hechte sociale gemeenschap, drie V-s: vrijwilligers, voorzieningen, veelzijdigheid (CDA).

Dus tussen de veelheid van woorden en opvattingen die gedurende twee uur over de bühne werden gebracht is het verheugend vast te stellen dat er zoveel eensgezindheid kan worden gevonden in de sociaal maatschappelijke opvattingen van de partijen. Misschien is dat wel het ‘unique selling point’ van Lochem, waar we met z’n allen naar op zoek zijn.

En vanzelfsprekend houdt de VVD zich aan haar wijze woorden en sluit zij zich van harte aan bij datgene wat ons verbindt. En natuurlijk gaat het bestuur dit verbindende sociale aspect nog steviger verwoorden in de definitieve versie van de visie 2030. En daarmee gaan we zeker een mooie toekomst tegemoet en zal de vragensteller uit het publiek zich tegen die tijd vast nog wel eens achter de oren krabben.

Jos Kalisvaart.

Jos op Twitter.