Meer transport over het Twentekanaal is goed voor de werkgelegenheid in het oosten van ons land, ook in Lochem. Rijkswaterstaat verruimt daarom het Twentekanaal en bouwt een tweede sluiskolk in Eefde. Dit zijn uitstekende initiatieven: goed voor duurzame economische bedrijvigheid. Daarbij hoort een goede inpassing van de sluiskolk in Eefde. En precies daaraan schort het.

Minister Schultz kiest ‘Noord’ als locatie voor de tweede sluiskolk, op voorspraak van Rijkswaterstaat. Deze locatie ligt dichterbij de kern van Eefde dan de huidige sluis en zal dus meer geluids- en lichthinder veroorzaken voor omwonenden. Ook zullen de Eefdenaren het groen gaan missen: bij Noord sneuvelen de meeste bomen langs de dijk en wordt het bos naast de sluis gekapt, totaal 670 bomen. Verder zal Rijkswaterstaat drie woningen aan het Kanaalpad aankopen en slopen. Tenslotte is er ook een verkeersprobleem: de nieuwe sluis wordt hoger, waardoor de Kapperallee een flinke hellingshoek krijgt. Een hefbrug zou een oplossing zijn, maar die belemmert het verkeer ernstig.

Er is een betere locatie ‘Midden-Noord’, die al deze problemen niet kent. Deze variant gaat midden over het huidige sluiscomplex. De kostenraming valt 18% hoger uit dan ‘Noord’ (investering 74 miljoen euro). Maar de onzekerheid van de kostenraming is groot, stelt Grontmij. De bewonersgroep Voor ‘Midden-Noord’ laat daarnaast zien dat bepaalde kosten in Noord niet zijn meegenomen (bijvoorbeeld de hefbrug) en er besparingen mogelijk zijn op de raming voor Midden-Noord. Het is dus de vraag of het kostenargument hout snijdt.

Ondertussen zet Rijkswaterstaat de gemeenteraad van Lochem onder druk. Als de gemeenteraad niet instemt met het bestemmingsplan trekt de minster haar steun in voor de tweede sluiskolk, zo luidt het dreigement van Rijkswaterstaat. De dienst schuift zo de schuld in de schoenen van de raadsleden en dat is onterecht: Rijkswaterstaat heeft zelf de weg van de meeste weerstand gezocht. Niet eerder was een rondetafelgesprek in het gemeentehuis in Lochem zo druk bezocht door insprekers uit Eefde als afgelopen 14 april. De gemeenteraad debatteert op 6 mei over de tweede sluiskolk.

Het is onzin dat de minister zal stoppen met de tweede sluiskolk, daarmee zou ze de woede van Twente op haar hals halen. Een stem van de Lochemse gemeenteraad tegen Noord zal haar in ieder geval weer voor de keuze stellen: doorgaan op Noord (met een rijksinpassingsplan) of kiezen voor door de  variant Midden-Noord, die duidelijk beter is voor Eefde. Dat vraagt dan wel lef van de Lochemse raad.

Jolande van Borrendam, raadslid GroenLinks Lochem