We gaan meer elektriciteit opwekken uit zon en wind. Een grote stap is de concept-RES (Regionale Energie Strategie) die de Lochemse raad op 5 oktober heeft vastgesteld. GroenLinks bracht twee moties in, waarbij die over participatie jammer genoeg net geen meerderheid haalde. Tegelijkertijd zijn we blij dat de windmolens in de RES zijn blijven staan, want met alleen zon op dak (onze andere motie) halen we het niet.

Wind en de RES

Iedereen die de discussie over de energietransitie zo’n beetje volgt, heeft meegekregen dat de Raad van State een nadere onderbouwing van de milieunormen bij het plaatsen van windmolens vraagt. En daarmee treedt een vertraging van circa 2 jaar op. Ook in Lochem is een windstilte van twee jaar afgekondigd totdat die nieuwe normen er zijn. Daardoor komt er ook voorlopig geen beleidskader grootschalige wind, want we willen wel een zorgvuldig beleid. Sommigen zien aanleiding in deze adempauze om windmolens dan maar helemaal te schrappen. Gelukkig kwam het daar niet van in de gemeenteraad. Want zonder windenergie op land halen we het niet in Nederland. Ook als uiteindelijk alle daken vol liggen, kunnen we niet zonder windenergie. Op onze website kun je hierover meer lezen in het artikel van Natuur & Milieu. Het komt er simpelweg op neer dat de zon lang niet altijd schijnt, en dat vooral in de winter de energie moet komen van de wind die waait.

Motie GroenLinks maximaal zon op dak

Dus windmolens zullen nodig zijn – en ook zonneparken op land. Maar er kunnen nog zoveel meer zonnepanelen op daken. Het is een schande dat er nog nieuwe bedrijfspanden verrijzen, zonder veel zonnepanelen op het dak. GroenLinks zou dat het liefst verplicht opleggen maar dat kan (nog) niet. Onze motie roept op om bij elke vergunningsaanvraag op z’n minst het gesprek aan te gaan over zonnepanelen op het dak en zo mogelijk alle daken (woningen en bedrijfspanden) maximaal vol te leggen. Niet alleen bij nieuwbouw, maar ook bij renovaties. Deze motie kreeg de steun van de raad.

Iedereen is voor participatie, toch?

In ons coalitieakkoord hebben we opgenomen dat we ruimte bieden aan initiatieven die bijdragen aan onze klimaatdoelstellingen. Inwoners, bedrijven en LochemEnergie benutten die ruimte volop. In de RES staat over duurzame opwerk dat het streven is dat er minstens 50% lokaal eigendom is. Als GroenLinks wilden we het college opdragen om duidelijk vast te leggen hoe we dat in de gemeente gaan regelen. Daarmee voorkom je dat 1 grondeigenaar en 1 groot-aandeelhouder als enige profiteren van (een klein of groot) zonnepark of windmolen. Ook vroeg de motie dat deelname in de opwek en het gebruik van groene stroom en isolatiemaatregelen voor iedereen haalbaar en betaalbaar moeten zijn. Zo voorkom je energiearmoede. PvdA, CDA en D66 steunden de motie. Helaas waren de rechtse partijen en LochemGroen! het hier niet mee eens. Maar onze wethouder zal er desalniettemin alles aan doen om lokale participatie goed te regelen en energiearmoede te voorkomen.

Besluitvorming RES

Hoe gaat dit nu verder. Nu de gemeenteraden klaar zijn met de behandeling in eerste termijn van de concept-RES gaat de regio de definitieve RES opstellen. December 2021 is de gemeenteraad van Lochem weer aan de beurt. Ze zal dan besluiten over de eindversie van de RES1.0.