Het was zaterdagmiddag 2 oktober druk langs het spoor. In Joppe en Eefde hadden zich een paar honderd mensen verzameld om te protesteren tegen de plannen voor meer goederenvervoer in Oost-Nederland. De zes partijen in de Lochemse gemeenteraad hebben daarop maandag een brief ondertekend voor de Tweede Kamer, waarin ze hun zorgen uitspreken over overlast en onveiligheid. Donderdag 7 oktober bespreekt de Kamer het goederenspoor.
“Stelt u zich eens voor: 62 treinen per dag van 700 meter lang”
In Eefde was er bij de spoorwegovergang N348 Zutphenseweg een handtekeningenactie. Toon van der Ham vertegenwoordigt de Dorpsraad Eefde bij de groep van bewonersbelangen RONA (Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking). Hij sprak de Eefdenaren beeldend toe. Tussendoor kwam er een (personen)trein langs om luidruchtig zijn betoog te ondersteunen. “En stelt u zich eens voor … 62 treinen per dag. En dat dan 700 meter lang. Past u dat meer eens te voet af langs de straat. Dat is een heel eind.” Ook voor de aanrijtijden van hulpdiensten is dit funest.
Tegen of meebewegen
Waar de RONA vooral actie voert tegen meer goederentreinen, zijn de raadsfracties meer geneigd om mee te bewegen. Vervoer van goederen over het spoor heeft de voorkeur boven vervoer over de weg. Bovendien is de invloed van het gemeentebestuur zeer beperkt – het Rijk beslist immers. We kunnen daarom het beste proberen zoveel mogelijk garanties te eisen (= geld claimen) voor het tegengaan van overlast. Daarnaast moeten alternatieven serieus worden onderzocht, zoals een betere doorstroming van de Betuweroute naar Duitsland en meer vervoer over de IJssel en het Twentekanaal.
Bezorgde brief bezorgd
De actiedag heeft laten zien dat bewoners ongerust zijn. Geluidsoverlast en trillingen nemen toe en ook het vervoer van gevaarlijke stoffen. Hoe meer er bekend wordt over de plannen, hoe groter het ongeloof wordt van de aanwonenden. GroenLinks heeft het initiatief genomen voor een raadsbrede brief, waarin alle fracties unaniem hun zorgen uitspreken. Deze brief is woensdag 6 oktober bezorgd in de Tweede Kamer. Op 7 oktober is er een zitting met de tweede kamerleden van Commissie Verkeer en Waterstaat. Onze brief brengt de zorgen van bewoners nogmaals onder de aandacht in Den Haag. En steekt de actievoerders een hart onder de riem.