Permacultuur tuin

(In Lochem maken twee ‘Bekende Nederlanders’ deel uitvan de gemeenteraad. De Gorsselse Hennie van der Most (VVD) en uit Lochem Willem Beekman (GroenLinks). Exclusief voor de Berkelbode voeren zij een wekelijkse briefwisseling. Dit is de bijdrage van Willem Beekman)
Hennie, ik waardeer dat je op mijn tuin bent wezen kijken. Jammer dat je pas eind november kwam. De vorst is dit jaar vroeg ingevallen. Het is dan ook niet gek dat – zoals jij schreef – veel groenten verlept waren. Graag nodig ik je uit om volgend voorjaar samen te kijken, waarbij ik je uitleg kan geven over permacultuur. Op het eerste oog ziet dat er rommelig uit, omdat de grond zoveel mogelijk bedekt blijft. Maar zo droogt de grond niet uit en wordt het bodemleven gestimuleerd. Kijk maar eens rond in de natuur, ook daar zie je zelden de zwarte kale bodem.

Het was een opstartjaar in de tuin. Inmiddels kent de tuin ruim twintig leden en lever ik aan regionale horeca. Vooral de oogst van peultjes en palmkool was overvloedig. De oogst van uien en bietjes viel tegen door de ritnaalden – kleine larfjes – die nog in de bodem zitten. Daarom komen er volgend jaar in de tuin ook kippen; die eten graag slakjes, rupsen en ritnaalden.Een goede bodem is essentieel en daarom gebruik ik veel compost. Dit eerste jaar heb ik biologische bladcompost aangevoerd. Zelf maak ik geen composthoop. Bladmateriaal en plantenresten laat ik door het bodemleven verteren op de plek waar het gegroeid is. Op die plek zijn de voedingsstoffen onttrokken uit de bodem en daar moeten ze dus weer terugkomen.Als laatste vroeg je me ook nog, of 16 kilometer met de auto rijden om groente te halen wel een goed idee is. Hennie, dat is inderdaad niet verantwoord, blijf vooral jouw lokale groenteboer bezoeken! Mijn abonnees komen vooral op de fiets, uit Lochem en omgeving. Mensen die meer willen weten, zijn welkom op 7 januari (15.30 -18.00 uur) in het Stadshuus in Lochem. Dan vertel ik (met foto’s) meer over het eerste jaar en we bespreken de plannen voor het komende jaar, onder het genot van glühwein, sap en boerenkoolhap.

Een groene groet, Willem