Onze democratie

(In Lochem maken twee ‘Bekende Nederlanders’ deel uitvan de gemeenteraad. De Gorsselse Hennie van der Most (VVD) en uit Lochem Willem Beekman (GroenLinks). Exclusief voor de Berkelbode voeren zij een wekelijkse briefwisseling. Dit is de bijdrage van Willem Beekman)
Jouw antwoord ‘zet naast iedere minister een echte ondernemer als adviseur’ op mijn vraag wat jij voor Nederland zou willen doen, past zoals ik jou ken als ondernemer. Met een juiste ondernemer kan dit prima uitpakken. Maar voor mij hoeft dat geen regel te worden. Het lijkt mij dat iedere minister die het wil, dat nu al doen kan. Ik vind het vooral belangrijk dat een adviseur kennis van zaken heeft, vindingrijk is, praktisch ingesteld en gericht op de toekomst van onze samenleving. Iedere persoon met de juiste kwaliteiten zou dit kunnen zijn, daarvoor hoef je geen ondernemer te zijn.

 

De vrijheid in onze democratie vind ik ons grootste goed. Deze ligt verankerd in onze grondwet en dat moet voor iedereen en alle bevolkingsgroepen altijd zo blijven. Volgens mij moeten we gericht zijn op wat ons als samenleving bindt, zodat we niet in verhardende polarisatie belanden, waardoor grote groepen mensen tegenover elkaar komen te staan.

Als gevolg van de vrijheid van onze democratie zijn er misschien wel veel verschillende politieke partijen. Maar is dat erg? Ons land blijft goed bestuurbaar en de democratie leeft: er is discussie en debat en dat is goed. Het is toch mooi dat - zonder stemplicht - de opkomst voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer hoog blijft. Waarom zouden we naar een 3 of 5 partijen stelsel toegaan? Of nog minder … het gevolg daarvan kennen we inmiddels uit Amerika. Ik zou beslist niet blij zijn met een variant op Trump als premier van Nederland.

Hennie, ga jij nog campagne voeren? Zelf ga ik met veel plezier met de GroenLinks afdeling komende zaterdag in Lochem campagne voeren voor de verkiezingen. Op 9 maart ben ik bij de grootste GroenLinks verkiezingsbijeenkomst van het jaar in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Er komen weer verkiezingen, onze democratie leeft, ik heb er zin in. 

Een groene groet, Willem