Een groep enthousiaste mensen, met verschillende achtergronden. Dat is de sleutel achter het succes van een fraai buitengebied, streekeigen erfbeplanting en de klompenpaden rond Emst. Behalve inzet van vrijwilligers zijn ook financiering en een behulpzame gemeente nodig. Dit leerde ons een gesprek met de dorpsraad Emster Belang en de gemeente Epe.
Op 28 september wandelden tien mensen op uitnodiging van GroenLinks het Loobrinkerpad in Emst. Dit is één van de 49 klompenpaden: rondwandelingen in het agrarisch cultuurlandschap (www.klompenpaden.nl). Het viel op dat een tamelijk groot deel van dit pad over asfalt gaat. De uitdaging is om onverharde paden over particuliere grond aan te leggen en dat lukt niet altijd. Daarvoor is vertrouwen nodig. Maar, zeggen de initiatiefnemers, als je als dorpsgenoot gaat praten met een buurman over openstelling van zijn grond voor wandelaars, gaat dat veel makkelijker dan wanneer de gemeente dat zou doen.
Een van de deelnemers aan de wandeling was Geert Scholthof. Hij is lid van de Taakgroep Ommetjes Kerkenpaden de Schoolt. Deze groep werkt aan twee ommetjes in Kring van Dorth. Daarvan is het de bedoeling dat anderhalve kilometer over agrarische grond gaat, over een historisch kerkenpad. Heb je ook een idee voor een nieuw ommetje in de gemeente Lochem laat het ons weten of neem contact op met Stichting Landschapsbeheer Gelderland.
Henk van Zeijts, Jolande van Borrendam en Tonnie Tekelenburg (raadsleden)