Nieuwe natuur in ruil voor bouwkavels. De gemeenteraad stemde op 8 april in met een plan van het Waterschap en de stichting Oude en Nieuwe Gasthuis (ONG) voor een nieuw landgoed De Rees, tussen Almen en Eefde. Het Waterschap kan nu de Berkel weer laten meanderen en er komt extra natuur. Het ONG mag in ruil een landhuis en twee woningen bouwen.
Het initiatief De Rees gaat terug tot begin deze eeuw. Toen diende het ONG bij de voormalige gemeente Gorssel een plan in voor een landgoedontwikkeling. Het plan kent veel belangen. Van ONG en Waterschap. Van boeren, middenstand en het Almense zwembad. En van de bewoners, in het bijzonder de mensen nabij de nieuw woningen die in de buurt van het Mastler in Eefde komen.
Voor GroenLinks Lochem betekende het plan een dilemma. We willen bebouwing in het buitengebied zoveel mogelijk beperken. De bouw van een landhuis en twee boerderijwoningen in een historisch landschap past daar niet bij. Tegelijkertijd willen we bedreigde planten- en diersoorten beschermen. De ontwikkeling van 26 hectare natte natuur rond De Berkel draagt sterk bij aan dat doel. Een dilemma dus. Binnen de raadsfractie (maar ook in onze achterban) wordt dit dilemma verschillend gewogen. We stemden daarom verdeeld: 2 voor en 1 tegen.
Nu het plan is aangenomen, verwachten we dat de aanleg van de meandering en de nieuwe natuur vlot van start gaat. Voor de mensen die wonen bij de nieuwe bebouwing zijn de druiven zuur. Tijdens de raadsbehandeling hebben we een beroep op het ONG gedaan om in overleg te gaan met de bewoners over de verdere vormgeving van het plan.
Henk van Zeijts (raadslid)