Twaalf jaar geleden heeft de hele Achterhoek gevochten tegen de landschapsverwoestende en economisch onzinnige Noordtak van de Betuwelijn. Wouter van Eck stond daarbij aan het voortouw. Nu is hij lijsttrekker van GroenLinks voor de Provinciale Staten en vecht hij weer voor goed beheer van het landschap, ons landschap.
Behoud Gelderland landschap
Daar komen ze weer die verkiezingen waarin U geen zin heeft, de Provinciale Staten. politieke kopstukken vertellen U dat Uw stem voor de Eerste Kamer is.
Maar de verkiezingen gaan ook over de Provincie! Over wegen, fietspaden, bedrijfsterreinen, energie, NUON gelden, sociale projecten en de inrichting van het landelijk gebied.
Landschap is belangrijk. Als je het verpest kan je het niet ongeschonden terugkrijgen. Twaalf jaar geleden heeft de hele Achterhoek gevochten tegen de landschapsverwoestende en economisch onzinnige Noordtak van de Betuwelijn. Wouter van Eck, nu de provinciale lijsttrekker van Groen Links, stond daarbij aan het voortouw. Mede door die protesten ging de spoorlijn niet door. Nu zitten we weer in een periode dat harde infrastructuur voorrang lijkt te krijgen boven leefbaarheid.
Groen Links vecht voor goed beheer van het landschap, ons landschap. Soms gaat het om het behoud van openheid zoals bij de IJssel. Soms gaat het om versterking van het coulissenlandschap, of om bijzondere (natuur)monumenten of kastelen. Altijd gaat het om het kunnen genieten.
Professor Heertje betoogt dat landschap economische waarde heeft. De provincie, aan wie veel landschapbeheer taken zijn toevertrouwd, moet optreden tegen foute bouwplannen in het buitengebied. Sommige plannen zijn economisch schadelijk, ze jagen toeristen weg.
Kansen voor creatieve ontwikkelingen in het buitengebied.
Het landschap is geen museum, er wordt verdiend en er kan meer verdiend worden. Terwijl we op de ene plek waardevolle elementen koesteren, zo mogelijk openstellen voor toerisme kunnen we elders op kleine schaal meer bedrijfsmatige activiteiten ontwikkelen bijvoorbeeld voor groene energie, afkomstig van zon en biogas. Met dit soort initiatieven wordt het buitengebied niet op slot gezet. Integendeel, innovatieve bedrijvigheid, biologische landbouw, duurzame landbouw, gezondheidszorg, dienstverlening en toerisme scheppen daar werkgelegenheid. Voor megastallen mag in het landelijke gebied geen plaats zijn. Dat geeft milieu- en landschap vervuiling. Het is geen boerenwerk, maar industrie.
Groen Links kiest niet voor meer asfalt, en niet voor het (binnen de rood voor rood regeling), volbouwen van het buitengebied met villa's. Slimme ontwikkeling van het openbaar vervoer is nodig om het buitengebied toegankelijk en leefbaar te houden.
Groen Links staat voor het landschap en voor een leefbaar samenleven.
Tonnie Tekelenburg (gemeenteraadslid)