Net als in heel Nederland en wereldwijd staat de biodiversiteit in de gemeente Lochem onder druk. Het baart steeds meer mensen terecht zorgen. Gelukkig is het mogelijk om te werken aan herstel van de biodiversiteit. De natuur is veerkrachtig en soms hebben kleine ingrepen al een groot positief effect. Ook op gemeentelijk niveau zijn er veel mogelijkheden om de dalende trend te stoppen of keren. Daarom zijn we begin 2020 gestart met het opstellen van een gemeentelijk Biodiversiteitsplan. En met ‘we’ bedoel ik een gemeentelijke projectgroep, een klankbordgroep belanghebbenden (vanuit natuur, landbouw, water en recreatie), ecologisch bureau Eelerwoude, het communicatiebureau De Lynx en ikzelf als verantwoordelijk wethouder.

Om de biodiversiteit te versterken gaan we verschillende maatregelen nemen. De soorten en hun leefgebieden vormen eigenlijk één groot netwerk over de hele gemeente en ver daarbuiten. We willen activiteiten uitvoeren die passen binnen ruimtelijke ontwikkelingen, activiteiten waar mensen enthousiast over zijn en die relatief eenvoudig te waar te maken zijn. We werken daarom langs drie sporen:

  1. Aandacht voor biodiversiteit in alle toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen in Lochem (borging in ruimtelijk beleid). Bijvoorbeeld in de omgevingsvisie.
  2. Nemen van gebiedsgerichte maatregelen: in de woonkernen, agrarisch buitengebied en in ecologische verbindingen (langs wegen, watergangen, hagen/heggen).
  3. Inzet op meer bewustwording over het belang van biodiversiteit bij inwoners en ondernemers, en het versterken van samenwerking met hen en met andere partijen.

Het plan is bijna klaar. We mikken op bespreking in de gemeenteraad eind dit jaar. Ondertussen zitten we niet stil. Bij ruimtelijke plannen reserveren we ruimte voor natuur, bijvoorbeeld bij de huidige aanleg van zonneparken en in bestemmingsplan Diekink. In het buitengebied voeren we ecologisch bermbeheer uit en ontmoedigen we het zelf maaien van bermen. In de kernen zetten we een aantal gazons om in natuurlijker beheer en gaan we bij groenrenovaties beplantingsvlakken inplanten met bij- en vlindervriendelijke soorten. En in de gemeentebegroting voor volgend jaar is extra geld gereserveerd voor onderhoud van laanbomen en groene handhaving (tegen het verdwijnen van bomen en houtsingels). Ten slotte geven we tips aan inwoners, kijk maar eens op op YouTube pagina van de gemeente Lochem.

Als jij nog ideeën hebt voor meer biodiversiteit, stuur me een mail!

Henk van Zeijts, wethouder GroenLinks