van 6 oktober 2008
Nog een wonderlijke avond
Een wethouder, die wanhopig met zijn ambtenaar op een plankaart staat te turen. Schorsing op schorsing. Dat is het beeld van deze avond. En dat in een tijd van dualisme, waarin de gemeenteraad geacht wordt kaderstellende besluiten te nemen.
Gelukkig kwam de raad er zelf achter, dat dit niet werkt. En dus is de besluitvorming over het bestemmingsplan voor de kern van Laren weer drie weken uitgesteld. Hoofdrolspeler in deze merkwaardige gang van zaken is de fractie van VVD-lokaal, die te plekke een uiterst gedetailleerd amendement indient voor tekstwijzigingen in de voorschriften voor het bestemmingsplan. Een van de voorstellen van VVD-lokaal is om appartementenbouw in dit bestemmingsplan niet toe te staan. Wat zouden al die mensen, die maar wat graag gelijkvloers en dicht bij de voorzieningen willen wonen daarvan vinden?
Burgerparticipatie
De nota Burgerparticipatie werd raadsbreed positief ontvangen. Marijke Visschedijk, raadslid voor GroenLinks, benadrukte, dat wat haar betreft het belang van burgerparticipatie verder reikt dan alleen het vergroten van de betrokkenheid van burgers. Zij verwacht met name, dat het intensiever betrekken van burgers bij het ontwikkelen van beleid zal leiden tot een verbetering van de kwaliteit van dat beleid. Een amendement van onder andere GroenLinks om een burgerinitiatief mogelijk te maken werd raadsbreed gesteund. Daarmee krijgen burgers de mogelijkheid te om zelf een onderwerp te agenderen voor de vergadering van de gemeenteraad. De spelregels voor zo’n burgerinitiatief zullen verder worden uitgewerkt. Een voorstel om ook een volksraadpleging mogelijk te maken werd niet gesteund door GroenLinks. Als de status van zo’n volksraadpleging beperkt blijft tot een advies aan de raad is er nauwelijks sprake van toegevoegde waarde.
Groenfonds
Eindelijk komt het er dan. Een fonds, waar burgers een beroep om kunnen doen ten behoeve van de aanleg van landschapselementen. GroenLinks heeft hier jarenlang voor gepleit. Er is nu een bedrag van € 100.000 beschikbaar. Het is de bedoeling, dat er in de toekomst een regeling wordt opgesteld, waarbij bij bepaalde ontwikkelingen verplicht een bijdrage in dit fonds gestort gaat worden. GroenLinks heeft ervoor gepleit om een flink deel van het geld in het fonds te besteden aan het aantrekken van een zogenaamde gebiedsmakelaar. Iemand, die daadwerkelijk projecten van de grond trekt en daarmee ook het nodige geld bij andere overheden los weet te krijgen. Dat geld is er namelijk wel, maar de uitvoering is vaak weerbarstig. Een gebiedsmakelaar kan er dus voor zorgen dat er veel meer geld kan worden besteed aan de ontwikkeling van natuur en landschap in Lochem. Helaas hebben we de andere fracties hier niet van kunnen overtuigen.