van 10 maart 2008

Wie bepaalt, de gemeente of de projectontwikkelaar?
Op tafel lag een voorstel van het college om voor een aantal plekken waar nieuwe woningen gebouwd zullen worden de Wet Voorkeursrecht Gemeenten te vestigen.Dit betekent dat een grondeigenaar bij verkoop zijn grond eerst moet aanbieden aan de gemeente. Op deze manier kan voorkomen worden, dat de grond in handen komt van een projectontwikkelaar.
Als de gemeente zelf eigenaar van de grond wordt, is het voor de gemeente veel gemakkelijker om een plan tot ontwikkeling te brengen. En wat vooral belangrijk is: de gemeente kan veel beter sturen wat voor soort woningen of voorzieningen gebouwd worden. GroenLinks vindt het erg belangrijk, dat de gemeente zo veel mogelijk de regie in handen heeft. Daarom heeft de fractie het collegevoorstel van harte gesteund.

Voorbereidingskrediet ‘Etalage naar de toekomst’
Het gaat om een onderzoek naar de mogelijkheid om de gemeentelijke organisatie samen met een aantal voorzieningen (bv de bibliotheek) te huisvesten op de locatie Hanzeweg. Het college vroeg de raad een fors bedrag (€ 380.000) voor het doen van onderzoek naar de haalbaarheid van een dergelijk plan ter beschikking te stellen. De fractie van Groen Links vindt het een goede zaak dat dit onderzoek wordt uitgevoerd. Het zou heel mooi zijn: een aantal publieksvoorzieningen dicht bij elkaar en een aantrekkelijker gebied. De fractie heeft er wel wat moeite mee, dat in het voorstel niet duidelijk wordt gemaakt, wat je nu precies krijgt voor het geld. Voorkomen moet worden, dat er veel geld gestoken wordt in onderzoek, maar dat concrete resultaten uitblijven. Daarom is het goed dat hier eerst wat meer informatie over wordt gegeven voordat in de komende raadsvergadering een definitief besluit genomen wordt.

Hoe maak je je minder afhankelijk van de leverancier van computerprogramma's?
Er werd ook een voorstel besproken om ruim € 500.000 uit te trekken om de dienstverlening aan de burger te verbeteren, vooral door slim gebruik te maken van informatie- en communicatietechnologie (bv internet). De fractie van GroenLinks heeft daarbij gepleit om zo mogelijk gebruik te maken van open source software. Dat is computerprogrammatuur, die vrij toegankelijk is voor de gebruiker en die je dus zelf vorm kunt geven. Dit in tegenstelling tot computerprogramma’s, waarbij het gebruik beperkt blijft tot de mogelijkheden, die de producent vooraf heeft vastgelegd. Je blijft afhankelijk. Wil je meer dan moet je betalen.

Bouwen in het buitengebied
Als boeren stoppen en hun bedrijfsgebouwen afbreken mogen op die plek woningen worden gebouwd of nieuwe bedrijven gevestigd. Daarvoor moet wel een duidelijk beleid zijn. Er lag een voorstel: functieverandering agrarische bebouwing. De discussie hierover was uiterst verwarrend.. Aspecten, die GroenLinks in heeft gebracht, waren oa dat de verkeersintensiteit in het buitengebied niet toe moet nemen als agrarische bebouwing wordt omgezet in woningen. Ook moet er veel aandacht zijn voor de erfinrichting en de verhoging van de kwaliteit van het landschap als er woningen op het erf van een voormalige boerenderij worden gebouwd. De erfinrichting moet leiden tot een versterking van de kwaliteit van het landschap. We gaan er van uit, dat de wethouder dit mee zal nemen.