van 21 april 2008

Reuvekamp - zuid

In verband met de verwachte publieke belangstelling voor dit onderwerp werd er vergaderd in de foyer van de schouwburg in Lochem. Echt spannend werd het echter niet.

In de pers is er de afgelopen tijd veel te doen geweest over de plannen van college en projectontwikkelaar voor dit gebied. Bijna 200 woningen zouden er moeten komen ten zuiden van het dorp, langs de Zutphenseweg. Dat schoot veel inwoners van Gorssel in het verkeerde keelgat.

Op tafel lag een voorstel van het college om een krediet ter beschikking te stellen voor de voorbereiding (het doen van de milieu onderzoeken, het maken van een plan, etc). Dus nog niet een voorstel om bebouwing toe te staan. Dat komt pas bij het bestemmingsplan. Maar als je echt tegen bebouwing bent, ga je geen geld besteden aan planvoorbereiding.

GroenLinks is niet tegen bebouwing. Maar niet bouwen om te bouwen.

Er moet een zorgvuldige afweging worden gemaakt: waarom ga je bouwen, wat ga je bouwen, voor wie en hoe? Gelet op het aantal woningzoekenden in Gorssel, is er reden om te bouwen. Zorgvuldig ingepast in het landschap, in een aantrekkelijk wijkje, met duurzame materialen. En in overleg met omwonenden en belanghebbenden.

GroenLinks is ervan overtuigd, dat als je het zo aanpakt, het met dat overleg wel goed komt. Dat omwonenden en belanghebbenden ook nut en noodzaak in zullen zien en dat er ruimte komt voor een gesprek over vooral een goed plan. En als dat echt niet lukt, zal de politiek haar verantwoordelijkheid moeten nemen en ondanks onvoldoende overeenstemming een besluit moeten nemen.

Evaluatie interim-beleid functieverandering vrijkomende agrarische bebouwing

Of anders gezegd: welke bebouwing sta je toe op een erf als een boerderij niet langer als boerderij in gebruik is, geen agrarische functie meer heeft.

GroenLinks is niet gelukkig met zoals het nu gaat. Het lukt niet om heldere en eenduidige criteria te formuleren voor wat mag en wat niet mag. Dit brengt het risico van willekeur en precedentwerking met zich mee.

GroenLinks heeft met name gewezen op het ontbreken van criteria ten aanzien van welstand en landschappelijke inpassing. Als je in plaats van agrarische bebouwing woningen toestaat in het buitengebied moet daar toch minstens een versterking van de landschappelijke kwaliteit tegenover staan. Daarom zit GroenLinks met smart te wachten op het van de grond komen van een groenfonds. Uit dit fonds moet de aanleg van landschapselementen e.d. gefinancierd worden.

Verzanding

Bij de behandeling van de conceptnota mobiliteit heeft GroenLinks bepleit om te bezien of het mogelijk en wenselijk is om op sommige plaatsen ondergeschikte, verharde wegen (de zogenaamde erftoegangswegen B) te veranderen in een zandweg. Het asfalt weghalen dus. Dit klinkt misschien vreemd. Maar één van de aantrekkelijke punten van Lochem voor toerisme en recreatie is het grote aantal zandwegen binnen de gemeente. Voor een doorgaande fietsroute zou een naastliggend fietspad kunnen worden aangelegd. Als het lukt om het net van zandwegen te vergroten (voorwaarde is natuurlijk, dat ze goed worden onderhouden; dat zou overigens goedkoper zijn dan het onderhoud van een asfaltweg), is daar veel voor te zeggen.

Arda van den Brink, GroenLinks Lochem