Maria, moeder van altijd durende bijstand

Toneelvoorstelling in Lochem op dinsdag 13 november 2007 in het Zalencentrum Bousema, Zutphenseweg 35 te Lochem. Aanvang 20.00 uur, entree gratis.

Theaterstuk over vrouwen in armoede

Op dinsdag 13 november wordt in het Zalencentrum Bousema, Zutphenseweg 35, Lochem, het theaterstuk ‘Maria. Moeder van altijddurende bijstand’ opgevoerd. Een toneelstuk dat uitnodigt tot gesprek over de ervaringen van vrouwen in Nederland die langdurig in armoede leven. De voorstelling begint om 20.00 uur, de entree is vrij. Na afloop is er mogelijkheid tot een gesprek met de leden van de theatergroep.

Mensen die in armoede leven spreken niet graag over hun situatie. Soms wanneer ze dat toch doen worden ze niet geloofd. Vanuit een dergelijke ervaring is het toneelstuk ‘Maria. Moeder van altijddurende bijstand’ ontstaan. Een theatergroep bestaande uit zes vrouwen die zelf de ervaring van jarenlange armoede kennen hebben onder leiding van professioneel acteur en regisseur Laurens Umans een indringende en realistische voorstelling tot stand gebracht. Met theater als middel wordt de stilte rondom armoede doorbroken.

Moeders die vanaf hun geboorte in maatschappelijke achterstand hebben geleefd maken het nogal eens mee dat hun kinderen van hen worden weggenomen of dat zij zelf als kind uit huis zijn geplaatst. Te vaak is de schuld gelegd bij de moeders, met de toevoeging dat zij ‘sociaal zwak’ zijn. Het toneelstuk ‘Maria. Moeder van altijddurende bijstand’ maakt iets van deze pijnlijke ervaring zichtbaar en voelbaar.

Joseph Wresinski Cultuur Stichting

Het toneelstuk wordt opgevoerd onder verantwoordelijkheid van de Joseph Wresinski Cultuur Stichting. Dit is een samenwerkingsverband van mensen levend in maatschappelijke achterstand en isolement, en professionele kunstenaars. Haar doelstelling is het opzetten en uitvoeren van sociaal culturele projecten waarbij maatschappelijke activering, welzijn en cultuur hand in hand gaan. De projecten bieden de meest ten achtergestelden de kans hun eigen – in de samenleving zo weinig onderkende – bestaan tot uitdrukking te brengen, door middel van theater en film.

De toneelgroep komt naar Lochem op uitnodiging van de raadsfractie van GroenLinks. Momenteel staat het armoedebeleid op de agenda van de gemeenteraad. Om de betrokkenheid van de inwoners van de gemeente Lochem te vergroten leek het ons een goed idee om ook op deze manier het armoedeprobleem in onze samenleving voor een brede groep invoelbaar en bespreekbaar te maken. Iedereen is van harte welkom.

Noot voor de redactie:

Indien u meer informatie over de voorstelling wenst te ontvangen of indien u de regisseur of andere betrokkenen wilt interviewen, kunt u contact opnemen met Laurens Umans, 06-53515288, laurensumans@zonnet.nl.

Contactpersoon namens de fractie van Groenlinks is Marijke Visschedijk, e.vroon1@chello.nl