Ik huur zonnepanelen die op het gemeentehuis staan, dat levert me inmiddels meer energie op dan ik verbruik. In mijn huis heb ik dak- en spouwmuurisolatie laten aanbrengen. Het huis verwarm ik met een hoog rendement leemkachel. Ik verbruik weinig energie, doe dat duurzaam en heb daar plezier in. Maar hoe zit dat met jou, Hennie?
De laatste twee brieven geef je alleen maar af op lokale initiatieven. Die zouden geen zoden aan de dijk zetten en niet innovatief zijn. En wat is jouw voorstel: bermen bemesten om meer gras te produceren en daaruit energie te winnen!? Dat levert veel extra maaikosten op, saaie bermen (geen bloemen) en het brengt weinig op. Kortom: kruimelwerk. Hennie, beken kleur, hoe serieus neem je de energie- en klimaatproblematiek eigenlijk? Wat doe jij aan duurzame energie en verlaging van de energiekosten?
Over de biomassacentrale in Zutphen deel ik je zorgen en die van de Dorpsraad Eefde. Ik denk dat we ook energie uit biomassa nodig zullen hebben, maar op voorhand ben ik nog niet enthousiast over dit plan. Daarvoor is er nog te veel onduidelijk. Ik ben wel voorstander van het plaatsen van enkele windmolens in onze gemeente. Mits de financiële opbrengst hiervan ook ten goede komt aan onze Lochemse gemeenschap. Molens van en voor onze kernen.
Het doet mij deugd dat dit college doorgaat op de reeds ingeslagen weg om de gemeente Lochem in 2030 zelfvoorzienend te maken met duurzame opgewekte CO2 neutrale energie. Grootschalig bedachte en opgezette plannen werken vaak niet. Als iedereen bij zijn eigen huishouding of bedrijfsvoering zelf passende maatregelen neemt is energieneutraal Lochem in 2030 geen utopie!
Wat vind je van de ontwikkeling van de landbouw in onze gemeente? Vanuit mijn ervaring als (inval)boer op biologische bedrijven maak ik me zorgen over de schaalvergroting, maar ik hoor graag eerst jouw visie.
Een groene groet, Willem