“Een groep enthousiaste mensen, met verschillende achtergronden. Dat is de sleutel achter het succes van een fraai buitengebied, streekeigen erfbeplanting en de klompenpaden rond Emst. Behalve inzet van vrijwilligers zijn ook financiering en een behulpzame gemeente nodig. Dit leerde ons een gesprek met de dorpsraad Emster Belang en de gemeente Epe. Op 28 september 2013 wandelden tien mensen op uitnodiging van GroenLinks het Loobrinkerpad in Emst.”
Een citaat van onze eigen website. Indertijd hebben we al geprobeerd klompenpaden te realiseren in onze gemeente, maar dat lukte toen niet. Maar nu is het dan toch zover: groen licht voor klompenpaden in onze gemeente.
Vrijwilligers uit Laren en Harfsen zullen het komende jaar werken aan realisatie van twee klompenpaden. Een coördinator van SLG begeleidt de twee initiatieven. Samen bepalen de inwoners waar de route komt en gaan ze daarvoor de gesprekken aan. Klompenpaden lopen voor een deel door het boerenland en langs erven. Ook als het klompenpad er ligt, blijft de inwonergroep betrokken bij het beheer. Op 20 april was er een digitale aftrapbijeenkomst in Laren met wel dertig enthousiaste mensen. Ter plekke werd al heel praktisch een route ‘in de grondverf’ gezet. In mei volgt een bijeenkomst in Harfsen.
De klompenpaden passen prima bij de doelen van het biodiversiteitsplan “Lochem natuurlijk”. De komst van een klompenpad verbindt inwoners die graag hun eigen streek willen laten zien. En ook de biodiversiteit gaat erop vooruit. Bij de aanleg van klompenpaden is speciale aandacht voor het aanplanten van bijvoorbeeld een haag of bomen langs het pad. En toeristen die het pad komen bewandelen, leggen aan bij lokale horeca of kopen wat bij een boer onderweg.
Financiering komt van gemeente en provincie. En ook Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en de initiatiefnemers (de inwoners) dragen bij. Er zijn in Gelderland en Utrecht al 132 klompenpaden. Zo liggen er klompenpaden in de buurgemeenten Zutphen en Berkelland. Meer informatie is te vinden op klompenpaden.nl.