GroenLinks is tegen de bouw van nieuwe huizen in het buitengebied. Maar misschien gaan we een uitzondering maken voor landgoed De Rees. Daar zijn kansen voor meandering van de Berkel en bijzondere natuur. Kwaliteit van de uitvoering is natuurlijk essentieel.
De Rees ligt tussen de Almenseweg en de Berkel en is eigendom van de Oude en Nieuwe Gasthuizen (ONG) uit Zutphen. In het gebied is de laatste anderhalve eeuw weinig nieuwbouw geweest. Het gebied is stil – je ziet er vooral wandelaars. ONG wil met het Waterschap een ontwikkelingsplan maken. In het plan staat ONG 20 hectare grond af aan het Waterschap, in ruil voor de bouwrechten van twee woningen en een landhuis. Deze zijn gepland op een akker nabij ’t Mastler in Eefde. Het Waterschap brengt de Berkel in zijn oude, meanderende staat terug. Zo ontstaat 20 hectare nat riviergebied met een hoge natuurwaarde. Hier zullen zeldzame plant- en diersoorten hun toevlucht vinden. Veel hagen zullen de Rees nog aantrekkelijker maken als wandelgebied.
Bij de afweging tussen rood (landhuis en woningen) en 'groenblauw' (natuurontwikkeling) gunt GroenLinks het plan voorlopig het voordeel van de twijfel. We hebben daarom bij de vergadering van de gemeenteraad van 4 april voor verdere uitwerking van het plan gestemd. Of we eind dit jaar – bij de vaststelling van het bijbehorende bestemmingsplan – ook met de uitvoering zullen instemmen hangt af van de kwaliteit van het plan. Natuur en landschap moeten er fors op vooruit gaan, en nieuwe recreatieve ontsluitingen moeten niet ten koste gaan van de rust, van de natuur en van de privacy van bewoners. De nieuwbouw vindt idealiter plaats op ’t Mastler. Dit kan omdat er sprake is van het mogelijk vertrek van de gezondheidszorginstelling van die locatie. Complicatie is dat dit geen eigendom is van ONG. Hoe dan ook, de nieuwe huizen moeten goed worden ingepast in het landgoed, in overleg met de mensen uit de buurt.
Henk van Zeijts (gemeenteraadslid)