Vijf mensen hebben bij de rechtbank bezwaar aangetekend tegen het afschaffen van hun huishoudelijke hulp (HH1) door de gemeente Lochem. De rechter bepaalde dat de gemeente de HH1 niet kan afschaffen voordat er grondig en gedegen onderzoek is gedaan naar de persoonlijke omstandigheden van deze mensen. GroenLinks stelde vragen in de raad van 13 april over het gevolg van de uitspraak. Het college antwoordde dat nu alle 155 mensen die bezwaar maakten tegen de afschaffing van hun huishoudelijke hulp, hetzelfde recht krijgen als de mensen die naar de rechter zijn gestapt.

Een brief is niet genoeg

De verantwoordelijke wethouder concludeert dat iedereen die geen bezwaar heeft gemaakt, de hulp inmiddels zelf goed heeft geregeld. Met deze stelling zijn wij het niet eens. Kan en mag je dit concluderen als er geen reactie komt na een brief? Is iedereen écht in staat om de consequentie van een dergelijke brief goed te beoordelen? GroenLinks vindt dat voor een juiste beoordeling de gemeente naar deze inwoners toe moet! Om met hen samen te onderzoeken of iemand zelf, met zijn eigen netwerk of financiële middelen, voor de hulp kan zorgen of niet.

 

Gemeente mag mensen niet in de kou laten staan

Helaas blijft de situatie rondom de huishoudelijke hulp voor veel mensen onduidelijk. GroenLinks is het niet eens met het volledig afschaffen van de HH1. De bezuiniging van 40% die het rijk heeft opgelegd is te realiseren door het stoppen van de HH1 bij mensen die de gemeentelijke steun niet nodig hebben. Maar inwoners die er niet zelf voor kunnen zorgen en het ook niet zelf kunnen betalen, moeten altijd kunnen blijven rekenen op steun van hun gemeente!

GroenLinks Lochem,

Tonnie Tekelenburg, Jolande van Borrendam en Willem Beekman (raadsleden)