Wat is nou zo typisch aan het Barchemse Bos?, dat het zich heel goed zelf kan redden en geen hulp van woningbouw nodig heeft om zichzelf te beschermen en hoewel slechts twee partijen vóór woningbouw in Lochem-Oost stemden moet de voltallige Lochemse gemeenteraad zich nu inzetten voor het voorkomen van een financiële ramp. Dit naar aanleiding van de Lochemse raadsvergadering op maandag 14 september 2009.

Bouwen in het Barchemse Bos
Het raadsvoorstel voor ca. 5 woningen in het Barchemse bos worden er natuurlijk 6 om de exploitatie van de projectontwikkelaar rond te krijgen. Alle argumenten worden uit de kast gehaald om weer een stuk natuur op te offeren aan woningbouw en dan natuurlijk voor het duurdere segment. Het ligt niet lekker en de meeste partijen mopperen. Maar toch:

  • weinig dure woningen is goed voor het behoud van het groene karakter (PvdA)
  • er is draagvlak bij de bevolking en past in dorpsplan (GemeenteBelangen)
  • we willen overkomen als een betrouwbaar bestuur, er is al te lang over gesproken (PvdA)
  • niet intensief bouwen (VVD lokaal)
  • dit bos heeft geen ecologische waarde (D66)
  • het plan voldoet niet aan het woningbouw-programma voor goedkope starterwoningen (PvdA, CDA, GroenLinks)
  • één bouwperceel voor boswaarde aan de gemeente aanbieden (CDA)
  • bos moet bos blijven, compensatie helpt niet, het bos was eerder nog aangewezen als onderdeel van de EHS (GroenLinks)

Grondaankoop voor goedkoop bouwen in Lochem Oost
De PvdA verwoordt waar eigenlijk alle partijen mee zitten: we worden onder druk gezet een besluit te nemen over een risicovolle investering van 1,9 miljoen terwijl de toegezegde onderzoeken over de toekomstige bevolkingsgroei of krimp niet klaar zijn, de kostprijs van de grond veel te hoog lijkt, men niet weet hoe staat het met de bodemgesteldheid, de ontsluiting op het wegennet onduidelijk is, men niet heeft berekend hoeveel huizen kunnen er gebouwd kunnen worden, etc. etc. Evenals D66 stelt de PvdA zich kwetsbaar op door te zeggen dat ze het nog niet weten en graag meedoen aan de meningsvorming.
VVD lokaal wil het bewonersaantal in Lochem op peil houden en bouwen. Daarvoor is grond nodig en als je sociale woningbouw wil hebben kun je het planproces beter in eigen hand houden en niet aan de markt overlaten. CDA legt uit dat de financiële risico’s veel te hoog zijn en sociale woningbouw ook via projectontwikkelaars uitgevoerd kan worden als je maar de rug recht weet te houden in de raad. GroenLinks en D66 sluiten aan bij het CDA. Het college ziet echter wel wat kansen, maar geeft toe dat de woonvisie ook via projectontwikkelaars afgedwongen kan worden.
En terwijl in het vragenhalfuurtje voor de raadsvergadering nog bevestigend werd beantwoord op de vraag of Lochem last krijgt van de economische recessie, bleek er een kleine meerderheid, inclusief de twijfelende PvdA, om de grondaankoop door te zetten. Het bleek een avond van moeilijke besluiten, met grote financiële risico’s in zwaar economisch noodweer, die onder tijdsdruk moesten worden genomen, zonder de gewenste informatie voor afwegingen. Dit is weer niet gemakkelijk aan de burgers uit te leggen. En hoewel slechts twee partijen vóór stemden moet de voltallige raad zich nu inzetten voor het voorkomen van een financiële ramp door snel woningen volgens de woonvisie te plannen en te bouwen. Daarmee blijkt dit besluit een goede kans te maken om meer dan 30% sociale woningbouw in Lochem Oost te realiseren.