Onlangs werd ik gevraagd een stukje voor de Luisteronderzoekkrant van radio FM schrijven. Sprokkelen uit bestaande documenten mocht ook. Het is meer sprokkelen dan schrijven geworden. Dat mag ’m de pret niet drukken. Integendeel. De tekst staat hieronder. (klik op "lees meer") Uit reacties van GL-actievelingen bleek dat het enthousiasme door velen herkend werd. Als imker heb ik onbewust het samenwerken binnen GroenLinks geassocieerd met de samenwerking van bijen. Een bijenvolk kent een perfecte taakverdeling: cellen poetsen, was zweten, koningin verzorgen, nectar in cellen doen, honing indikken, verdedigen, nectar halen, stuifmeel halen, water halen enz. Als om een of andere reden een groep weg valt, wordt de taak door anderen overgenomen. Zelfs als ze er te oud voor geworden zijn. Bijvoorbeeld: alleen jonge bijen bezitten het vermogen om was te zweten, maar als de jonge bijen weggenomen zijn, en er moeten raten gebouwd worden, ontwikkelen oudere bijen na enige tijd gewoon weer het vermogen om was te zweten. Alles is altijd gericht op het voortbestaan van het volk. Op z’n tijd relaxt, op z’n tijd enorm actief. Een ieder doet mee. Dat ervaar ik tegenwoordig ook binnen GroenLinks.

Henk ter Wee
Lid steunfractie GL Lochem

GroenLinks maakt haar naam waar.
Met een sterke wethouder in het College van B&W worden Groen’ en ‘Links’ in het gemeentelijk beleid handen en voeten gegeven. GroenLinks laat zien, dat het groene en het sociale ook in de weerbarstige praktijk van alle dag overeind kan blijven. Het bruist van initiatieven en daadkracht. Er staat een sterk klimaatbeleid. Het armoedebeleid krijgt van alle kanten lof toegezwaaid. Lochem is met haar duurzaamheidbeleid in de landelijke voorhoede.

In maart volgend jaar zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Er staat een enthousiast team in de startblokken. Dat team-2010 van GroenLinks schrijft nu het verkiezingsprogramma.

Een duurzame samenleving zal centraal staan. Dat betekent dat het milieubeschermd moet worden, dat zuinig wordt omgegaan met de beschikbare natuurlijke hulpbronnen, dat dierenwelzijn belangrijk is. Ook wordt de groene ruimte en het buitengebied zoveel mogelijk gevrijwaard van nieuwe bebouwing en wegen. GroenLinks kiest voor een ambitieus klimaatbeleid, voor openbaar vervoer en fiets, voor milieuvriendelijke bedrijvigheid en voor compact bouwen binnen of aansluitend aan de bebouwde kom.

Door slim beleid en vernieuwende maatregelen kan de economie duurzaam groeien.
GroenLinks streeft naar een solidaire samenleving. Iedereen kan mee doen en heeft optimale kansen om zich te ontplooien en zijn leven zelf vorm te geven. Zoveel mogelijk mensen gaan aan de slag. Werk geeft niet alleen inkomen, maar draagt ook bij aan emancipatie, het geeft iemand zelfvertrouwen en een positie in de samenleving. Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid, maar waar een steuntje in de rug nodig is, wordt die gegeven.

Alle kinderen verdienen een goede start met hoogwaardige kinderopvang en goed onderwijs dat achterstanden wegwerkt en talenten ontwikkelt. Het is funest voor hun kansen als kinderen opgroeien in armoede. Armoede wordt bestreden met een ruimhartig minimabeleid, maar vooral door iedereen bij de samenleving te betrekken. Een volwaardig inkomen, goed onderwijs, passende huisvesting en een veilige woon- en leefomgeving zijn belangrijk. Ook sport en kunst en cultuur horen wat GroenLinks betreft in dat rijtje thuis.

Het verkiezingsprogramma staat nog niet vast. Wie mee wil denken is van harte welkom.