Er wordt al jaren gesproken over de rondweg om Lochem. En die komt er, maar ……. er zit dan geen addertje onder het gras, maar wel een roek in de boom. De gemeenteraad boog zich op 15 februari jl. over een voorstel voor de verplaatsing van de roekenkolonie ter plaatse van de nieuwe rondweg. Dat moet op een zodanige wijze gebeuren, dat ze niet op een andere plaats in Lochem weer neerstrijken.

Van roeken kun je behoorlijk last hebben. Deze zangvogel heeft een behoorlijk stemgeluid, soms met de kwaliteit van een brulaap. Doordat ze meestal in een grotere groep bij elkaar zitten, kan het lawaai en de poep als overlast worden ervaren. Roeken zijn echter ook heel interessante vogels. Het is een prachtig schouwspel als de roeken zich verzamelen in de namiddag. In het raadsdebat over de verplaatsing van de roeken heeft Hans van Hoorn, raadslid voor GroenLinks in een uitgebreid betoog aandacht gevraagd voor deze andere kijk op de roeken in Lochem.
In een motie bepleitte hij om geld uit te trekken om kinderen van de basisschool te leren kijken naar de roeken en naar de natuur in bredere zin. Dan is het niet meer nodig om bang te zijn voor de roeken in het crossbosje aan de Koedijk-Engweg. In plaats van alle enge zaken op te ruimen, zou je kinderen juist weerbaar, verantwoordelijk en enthousiast kunnen maken voor hun leefomgeving. Helaas haalde de motie het niet...

 

In 2008 schreef Thijs de la Court een uitgebreid artikel over de roeken in onze gemeente. Zie de bijlage.