Namens de nieuwe coalitie gaf Marja Eggink (fractievoorzitter Gemeentebelangen) een toelichting bij het concept-coalitieprogramma en zij beantwoordde diverse verduidelijkende vragen. Vervolgens was het woord aan de verschillende fracties. Elke partij liet haar licht schijnen over het akkoord en gaf suggesties mee. Namens GroenLinks verzorgde Henk van Zeijts (fractievoorzitter) de inbreng.
Wenkende perspectieven?
Het akkoord biedt weinig visie op belangrijke thema's en straalt weinig ambitie uit. De enige plek waar dit gebeurt is bij de ambitie om in 2026 'fietsgemeente van het jaar' te worden. Dat is een mooi streven, hoewel er nog veel werk te verzetten zal zijn. Zo telt onze gemeente maar weinig vrij liggende fietspaden. Op veel andere thema's overheerst de teneur 'het moet nu eenmaal, maar van ons hoeft het niet'. GroenLinks betreurt dat en stelt wat meer ambitie voor bij de volgende onderwerpen.
1. Biodiversiteit - In het akkoord wordt gesproken over biodiversiteit, maar nergens staat vermeld dat er grote zorgen zijn over de achteruitgang van soorten dieren en planten. Ook wordt de waarde van een divers ecosysteem niet beschreven en wordt biodiversiteit alleen benoemd vanuit de waarde voor mensen. GroenLinks ziet graag een stevige visie op versterking van biodiversiteit in onze gemeente.
2. Klimaat en energie - de nieuwe coalitie verlaat de ambitie om in Lochem in 2030 klimaatneutraal te zijn. In het akkoord wordt het jaartal 2050 genoemd. De indruk is dat we in Lochem achterover willen leunen en afwachten wat er landelijk over ons uitgestort wordt. De coalitiepartijen schrijven dat bij het uitvoeren van landelijk beleid steeds het Lochems belang naar voren gebracht moet worden. Het lijkt erop dat 'het Lochems belang' te maken heeft met windmolens. Ziet de coalitie klimaatverandering als een groot probleem? Is het niet in het Lochems belang om klimaatverandering zo snel als mogelijk aan te pakken?
3. Landelijk gebied - de reguliere landbouw krijgt veel aandacht van de nieuwe coalitie, maar is dat het eerlijke verhaal? We zien dat het landschap in de Achterhoek verschraalt. Intensivering van de landbouw gaat ten koste van ons gevarieerde coulisselandschap en de biodiversiteit. Ook de stikstofproblematiek is groot en vraagt om handelen, want stikstof uit de landbouw belast de natuur. En een groot probleem voor boeren is het perspectief voor de toekomst. Boeren verdienen een eerlijk verhaal en steun om ook in de toekomst een goede boterham te verdienen. GroenLinks denkt graag mee in het creëren van kansen voor een meer grondgebonden en natuur-inclusieve landbouw. Geen makkelijke opgave, maar wel een eerlijk verhaal.
Aanbevelingen
Henk van Zeijts vroeg in zijn betoog, naast meer visie op groene thema's, ook om de onderstaande vier aanbevelingen mee te nemen in het definitieve coalitieprogramma.
1. In het programma staat een alinea over de zorg voor ons 'groene kapitaal'. Om goede investeringen in onze groene omgeving te kunnen realiseren is de instelling van een landschapsfonds te overwegen. Diverse gemeenten werken hier al mee.
2. Om wat meer snelheid en richting te geven aan de ambities rond klimaat en energie is het nuttig om te werken met routekaarten per thema. Inwoners en ondernemers zien dan in één oogopslag welke plannen er zijn en wat hen te wachten staat.
3. Neem bij het onderdeel 'sociaal domein' op dat je als doel hebt om armoede uit te bannen, zodat je daar beleid op kan maken. De gemeenteraad heeft hiervoor al een motie aangenomen.
4. Het hoofdstuk over cultuur, sport en verenigingsleven is erg karig. In de tekst lijkt het erop dat cultuur vooral gaat over 'kermissen en volksvermaak' en GroenLinks vraagt graag aandacht voor andere vormen van cultuur. Kunst en cultuur mag ook aanzetten tot nadenken of een beetje schuren. Daarom ziet GroenLinks graag dat er ook wat in het akkoord gezegd wordt over de schouwburg en andere podia, gezelschappen en kunstenaars in onze gemeente.