Omdat in de raadsvergadering van 16 mei 2010 de verordening antidiscriminatievoorzieningen aan de orde komt ben ik eens op onderzoek uitgegaan. De gemeente zou een goed doorverwijscontact met het discriminatie-meldpunt Artikel 1 in Apeldoorn hebben en daarmee aan haar verplichtingen voldoen. Is dat wel zo?

Bij de balie verteld dat ik een klacht over discriminatie wilde indienen. De mevrouw aan de balie keek me eerst vragend aan. Na enige toelichting van mijn kant vertelde ze me dat ze me het nummer van de politie kon geven (opgeschreven op een memoblaadje). Als het met een ambtenaar te maken had kon ze me doorverwijzen naar het gemeentelijk klachtenburo.
Ik zei toen dat ik dacht dat de gemeente aangesloten was bij een antidiscriminatie meldpunt in Apeldoorn. Ze is toen naar een andere medewerker gegaan en samen hebben ze een poosje gezocht in de folders. Toen vertelde ze me dat ze dacht dat er een folder moest zijn. Ze zou even navragen. Na wat intern heen en weer gebel kreeg ik te horen dat de folders op waren en kreeg ik een e-post adres van Artikel 1 (wat later fout bleek te zijn).

Bellen bij de politie leverde me het telefoonnummer van Artikel 1 op.

Gesproken met iemand van Artikel 1. Die vindt dat Lochem een zeer gebrekkig anitdiscriminatiebeleid heeft. Iemand van hun zou graag mee willen praten aan de Ronde Tafel op 1 februari om toe te lichten waar het beleid te kort schiet. Het leek haar goed om bijvoorbeeld het WMO-loket in te schakelen: discriminatie is een maatschappelijk en niet een openbare orde of strafrechtelijk probleem. Maar ze hebben voor de Ronde Tafel geen uitnodiging gekregen.

Tijdens het Ronde Tafel gesprek zei de burgemeester dat gekozen is voor deze (uiterst minimale H.S.) verordenig om aan de wettelijke verplichting te voldoen, want discriminatie is nauwelijks een probleem in de gemeente.
Vraag aan ieder die dit leest: komt dat overeen met uw eigen ervaring?
U kunt reageren op ons forum. Zie onder voor de link.

Henk Smit
Kandidaat 12 op de lijst van GroenLinks Lochem.