Gemeenten en burgers zullen onkruid niet meer mogen bestrijden met glyfosaat. Dit besloot de Tweede Kamer op 15 september, na een initiatief van GroenLinks. De gemeente Lochem zal rekening moeten gaan houden met het verbod. We roepen B&W op om spoedig actie te nemen.
Glyfosaat wordt verkocht onder de merknaam Roundup. Het doodt alle onkruid en wordt veel gebruikt. Gemeentes gebruiken het voor de bestrijding van onkruid tussen stenen en tegels. Het gif sijpelt met het regenwater door en komt in grachten en beken. Producent Monsanto noemt haar product milieuvriendelijk, maar drinkwaterbedrijven moeten regelmatig de inname van oppervlaktewater stoppen, omdat er glyfosaat in voorkomt.
Onderzoek laat zien dat het bestrijdingsmiddel giftig is voor amfibieën en verantwoordelijk is voor bepaalde soorten van kanker, hormoonstoornissen en zenuwafwijkingen bij mensen. De schade blijft dus niet beperkt tot vreemde kikkertjes. Zie http://www.greenpeace.nl/press/Greenpeace-Blij-met-verbod-onkruidgif-Ro….
Er zijn ook problemen omdat onkruiden resistentie tegen glyfosaat ontwikkelen zodat er meer moet worden gespoten. In Noord- en Zuid Amerika zijn onmetelijke velden sojabonen. Een groot deel van die sojavelden zijn door genetisch manipulatie resistent gemaakt tegen glyfosaat. De onkruidverdelger verdelgt dan de onkruiden maar niet de soja. Dit lijkt mooi, maar de evolutie gaat verder en er komen steeds meer onkruiden (zoals klaver en wikke), die een bepaalde resistentie hebben ontwikkeld. Dan moet er steeds meer worden gespoten.
Een volledig verbod is er nog niet, want het besluit van de Tweede Kamer gaat alleen over ‘niet-commerciële’ toepassingen. Boeren mogen het nog gebruiken, overheden en burgers niet. De gemeente Lochem zal alternatieve maatregelen moeten inzetten, zoals machinaal wegbranden of wegborstelen.
Henk van Zeijts, gemeenteraadslid