Door een aantal partijen is veel kritiek geuit en GroenLinks ziet ook nog kansen tot verbetering, maar het is fijn dat de goede doelgroepen zijn benoemd (starters, ouderen en jonge gezinnen). En in toekomstige woningbouwplannen wordt een groter aandeel van betaalbare woningen opgenomen. Er zullen meer woningen gebouwd moeten gaan worden, maar hoe zorgen we ervoor dat de juiste woningen er komen?

Dure koop minder gewenst

De cijfers laten zien dat de gemeente een groot aandeel koopwoningen heeft met heel veel vrijstaande woningen en dus ook duurdere woningen. Dus zal de nieuwbouw vooral in de betaalbare huur en koop moeten zijn. Dure nieuwe koopwoningen hebben we dan ook nog maar mondjesmaat nodig, en niet de 40% die nu in de plannen is opgenomen.

Creatief bouwen

Betaalbaar bouwen zal moeilijk genoeg zijn. Creatieve oplossingen zijn nodig en dat kan gelukkig ook. Want we hoeven niet altijd grote en dus dure woningen te bouwen. Landelijk is nog maar 23% van de huishoudens een stel met kinderen. Dat zal in Lochem wel hoger liggen, maar er staan ook al heel veel eengezinswoningen. Via doorstroming kunnen deze beschikbaar komen. Dan moeten we bouwen voor o.a. ouderen. Die willen vaak hun grote eengezinswoning wel verruilen voor een kleinere woning of appartement, als die maar op de goede plek staat. Jongeren in Harfsen maakten duidelijk dat zij liever een kleinere tweekamerwoning willen en zij zijn niet de enigen. Tiny houses of kleine appartementen kunnen in een vraag voorzien.

Bovendien ziet GroenLinks mogelijkheden in transformatie; bestaande gebouwen omvormen tot woningen. Dat zal niet overal en in elk gebouw kunnen maar daar liggen wel kansen. Dat zijn vaak gebouwen in de kernen zelf, waardoor er minder gebouwd hoeft te worden in de buitengebieden. Het is ook nog eens duurzaam, want geen nieuwe bouwmaterialen nodig. En met innovatie en creativiteit zijn daar vaak toch woningen voor alternatieve woonvormen te realiseren.

Vinger aan de pols

De afgelopen jaren was woningbouw geen belangrijk onderwerp voor de Lochemse politiek. Het is nog maar enkele jaren geleden dat we uit de woningmarktcrisis kwamen met dalende koopprijzen. De sociale huur in Lochem was en is nog steeds behoorlijk ontspannen, waarbij iedereen binnen een jaar een woning kan bemachtigen. Maar met de sterk gestegen koopprijzen en het overbieden dat ook Lochem heeft bereikt, wordt het enorm moeilijk voor onze jongeren om een woning te vinden. Nieuwbouw en doorstroming, maar ook passende instrumenten zijn nodig om de excessen tegen te gaan. GroenLinks zal scherp monitoren of de goede woningen worden gebouwd en in de goede prijsklassen.