Hoge windmolens op land produceren enorm veel schone energie tegen lage kosten. Maar ze produceren ook enorm veel maatschappelijke discussie. Tegenstanders krijgen daarbij veel aandacht in de pers, voorstanders nauwelijks. En ruimte voor een genuanceerd geluid is er al helemaal niet. Dat terwijl er legio voorbeelden van windparken zijn in Nederland die goed draaien en geen of weinig overlast veroorzaken. Deze discussie speelt vooral omdat de regio’s in Nederland plannen maken voor grootschalige duurzame opwek uit zon en wind, de zogenoemde Regionale Energiestrategieën (RESsen).
De RES is onderdeel van het Klimaatakkoord en er zijn 30 regio’s. Lochem werkt in de Cleantech Regio samen met Zutphen, Brummen, Voorst, Apeldoorn, Epe en Heerde. Onze RES zet in op zonnepanelen op dak en op grond. En op windmolens, maar wel beperkt qua aantal vanwege milieu- en natuureisen. In de RES1.0 spreken we af hoeveel duurzame opwek we willen halen in 2030. En over een paar jaar (RES2.0) kunnen we dat weer bijstellen. De RES gaat alleen maar over wind- en zonne-energie. Andere oplossingen staan in andere hoofdstukken van het klimaatakkoord.
Op dit moment ligt de ontwerp-RES voor ter bespreking in de gemeenteraad. De Lochemse raad debatteert hierover op 4 oktober. Het standpunt van GroenLinks is dat we alle oplossingen nodig hebben qua duurzame opwek, dus ook windenergie. Dat betekent dat we zon op dak stevig willen stimuleren; naast bijvoorbeeld isolatie van huizen en warmte uit bodem, water en lucht (buiten de RES). Er is nu een beweging van buurten en kernen in onze gemeente die dit van onderop wil oppakken. GroenLinks omarmt dit. Grootschalige opwek van windenergie ligt nu stil, omdat de rijksoverheid de milieunormen opnieuw moet vaststellen, door een uitspraak van de rechter. In de tussentijd kunnen we met buurtinitiatieven aan de slag: zon op dak, kleine zonnevelden en kleine windmolens. Het is opgeteld onvoldoende voor een energieneutrale gemeente, maar biedt wel een kans om stappen te zetten in de aanpak tegen klimaatverandering.
In december zullen de gemeenteraden in onze regio de RES gaan vaststellen.
Meer informatie: Voortgang Regionale Energie Strategie.