Leent eerlijke handel zich voor een wedstrijd? Lochem en Zutphen denken van wel. Woensdag 31 oktober tekenden beide gemeenten in Gorssel een ‘strijdverklaring’: wie van de twee mag zich als eerste Fairtrade Gemeente noemen? Wethouder de la Court tekende namens het gemeentebestuur van Lochem. “Ik ben niet zo van de wedstrijden. Ik zou graag samen over de finish komen en meteen andere gemeenten enthousiast maken.”

Voor Lochem en Zutphen vervult Renkum die stimulerende rol. Renkum is vanaf 2010 Fairtrade Gemeente. Bewoners merken dit doordat supermarkten Fairtrade producten opvallend presenteren en restaurants en bedrijfskantines eerlijke koffie en thee serveren. Leerlingen van de middelbare school in Renkum onderzoeken nu – voor het vak maatschappijleer – of de gemeente nog steeds voldoet aan de eisen. In Nederland heeft een kwart van de gemeenten de titel.

Het initiatief in onze gemeente gaat uit van burgers die samen de Werkgroep Fairtrade Gemeente Lochem vormen. Zij benaderen winkels, bedrijven en instellingen met de vraag om mee te doen en krijgen veel positieve respons. Op 14 oktober sprak de gemeenteraad van Lochem haar steun uit. GroenLinks juicht het initiatief toe. “Niet voor het papiertje, maar voor de maag, (h)eerlijke handel en mooie en eerlijke cadeaus.” Fractievoorzitter Tonnie Tekelenburg heeft vijftien jaar gewerkt in Bolivia, Nicaragua en Chili, waar Fairtrade chocola, wollen handwerk, koffie, fruit en wijn worden geproduceerd: “Ik heb daar met eigen ogen gezien, dat eerlijke handel werkt!”